Foto: 1POSTOZAGRADFoto: 1POSTOZAGRADPrijedlog nove mreže javnih česmi zagovara da svi bitniji javni prostori, odnosno oni s većom frekvencijom korisnika pješaka, trebaju imati pristup besplatnoj pitkoj vodi kao dio standardne urbane komunalne opreme.

Platforma 1POSTOZAGRAD pokrenula je incijativu za novu mrežu javnih česmi u Zagrebu.

Radni prijedlog incijative objavljen je na stranicama platforme s pozivom na kritike i sugestije prije definiranja konačnog prijedloga koji će biti formalno upućen na tijela javne gradske uprave u ožujku 2017.

Zagreb je grad koji ima izrazito nisku kulturu dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru. Štoviše, zamjetan je i trend neodržavanja i često uklanjanja postojećih česmi/pumpi/zdenaca na lokacijama gdje za njima postoji potreba. Incijativom se taj negativni trend nastoji obrnuti, a novom mrežom javnih česmi voda dodatno afirmirati kao javno dobro.

Incijativa nove mreže javnih česmi nastavak je višegodišnjih aktivnosti 1POSTOZAGRAD na pitanjima dostupnosti besplatne pitke vode. Kroz 2016. godinu, u suradnji s programom Voda i javni prostor projekta Ars Publicae, pokrenut je niz incijativa za popravak postojećih javnih česmi.

Prijedlog nove mreže javnih česmi zagovara da svi bitniji javni prostori, odnosno oni s većom frekvencijom korisnika pješaka, trebaju imati pristup besplatnoj pitkoj vodi kao dio standardne urbane komunalne opreme.

Prijedlog donosi i neke strane primjere dobrih praksi, poput Ljubljane gdje je nova mreža javnih česmi postaje gradska atrakcija.

Nove bi se česme trebale nalaziti na niz lokacija: pješačkim zonama, svim trgovima, većim i manjim javnim parkovima, na nasipu, šetalištima uz potoke, na svim okretištima tramvaja, uz sportske terene i rekreacijske zone i na drugim odgovarajućim javnim površinama.

Prijedlog uključuje i programske smjernice za javni natječaj za idejno oblikovanje nove tipske česme. Nove model česme trebao bi biti posebno oblikovan i prepoznatljiv za Zagreb te zadovoljiti sve suvremene standarde koji, između ostaloga, podrazumijevaju laku konzumaciju vode za sve dobne skupine, osobe s invaliditetom i životinje u izdvojenom dijelu, otpornost česmi na vandalizam, smrzavanje itd.     

Prijedlog donosi i neke strane primjere dobrih praksi, poput Ljubljane gdje je nova mreža javnih česmi postaje gradska atrakcija. Incijativa podsjeća da je pitka vodu dio zagrebačke urbane tradicije ali i odraz stvarnih potreba grada, a predstavlja komunalni, javnozdravsveni i civilizacijski standard.

Radni prijedlog može se vidjeti ovdje

1POSTOZAGRAD je volonterska platforma usmjerena na poboljšanja grada i javna dobra. 1POSTOZAGRAD nije udruga, nema proračun niti raspolaže ikakvim sredstvima. Sav angažman na poboljšanjima Zagreba provodi se isključivo kroz počasni rad tj. volonterski.

Ključne riječi: 1postozagrad, voda
<
Vezane vijesti