Foto: HinaFoto: HinaParlament belgijske pokrajine Valonije ponovno je odbio dati mandat federalnim vlastima za pokretanje postupka ratifikacije CETA-e, što dovodi u pitanje susret europskih i kanadskih predstavnika zakazan za idući četvrtak u Bruxellesu, gdje je u planu staviti konačni potpis na tekst ugovora.

Parlament belgijske pokrajine Valonije ponovno je odbio dati dozvolu federalnim vlastima te zemlje za pokretanje postupka ratifikacije kontroverznog trgovinskog ugovora između EU i Kanade, CETA.Službeni početak procesa ratifikacije dogovoren je za 27. ovog mjeseca, kada se u Bruxellesu trebaju naći kanadski i europski predstavnici te staviti potpise na tekst ugovora

"Prošlih mjeseci mnogo smo surađivali s Europskom komisijom i državama članicama. Međutim, evidentno je da EU nije spremna na međunarodni ugovor, čak niti sa zemljom koja gaji slične vrijednosti i koja je tako strpljiva i ljubazna poput Kanade. Kanada je razočarana, ja sam razočarana. Radila sam jako, jako puno i jako sam, jako tužna, stvarno. Sutra ujutro biti ću doma sa svoje troje djece", jedva suzdržavajući suze kazala je Chrystia Freeland, kanadska ministrica trgovine, po izlasku iz zgrade valonskog parlamenta u Namuru.

"Još prije godinu dana smo jasno istaknuli da imamo velikih problema s arbitražnim mehanizmom (radi se o ICS-u, op.a.) koji bi mogle koristiti multinacionalne kompanije iz Kanade, a koje nisu nužno niti kanadske", rekao je Paul Magnette, ministar-predsjednik Valonije. Spomenimo da, osim spomenutog mehanizma zaštite stranih investitora, valonske vlasti brine i negativan utjecaj koji bi CETA mogla imati na tamošnju poljoprivredu i industriju.

Ali, ne osjećaju se svi poput Freeland, neki bi čak mogli zaplakati od sreće.

"Kanadska ministrica može biti 'jako tužna', ali milijuni ljudi u EU će biti jako sretni. Otkako su počeli pregovori o CETA-i 2009., taj je ugovor, uz TTIP (sličan ugovor između EU i SAD-a, op.a.), postao primjer kako ne bi trebalo pregovarati, u potpunoj tajnosti i bez inputa od strane koja zagovara javni interes", kazao je Mark Dearn iz organizacije War on Want.

Spomenimo na kraju da je službeni početak procesa ratifikacije dogovoren za 27. ovog mjeseca, kada se u Bruxellesu trebaju naći kanadski i europski predstavnici te staviti potpise na tekst ugovora, nakon čega bi se on slao na odobravanje prvo u Europski, a nakon toga u nacionalne parlamente.

Međutim, ako do ponedjeljka ne bude dogovora s Valonijom, što je malo vjerojatno, ali šanse postoje, briselski će sastanak biti otkazan jer je za početak procesa ratifikacije potreban pristanak svih 28 zemalja članica.

Ključne riječi: EU, ceta
<
Vezane vijesti