Foto: prtscr seebizFoto: prtscr seebizTransparency International jučer je objavio nove podatke prema kojima četiri od pet građana EU želi da se otkriju stvarni vlasnici kompanija i pravnih subjekata, a samo jedan od četiri građana vjeruje u učinkovitost njihovih vlada u prevenciji trošenja prljavog novca u njihovoj zemlji.

Ovi podaci su objavljeni na dan kada se EU složila s novim pravilima prevencije pranja novca u Europskoj Uniji. Tvrtke čiji stvarni vlasnici nisu javno poznati mogu se koristiti za skrivanje sredstva korupcije, kriminalnih aktivnosti i izbjegavanja poreza, ali i za prikrivanje koruptivnih tragova. Postoji jasan javni interes u zaustavljanju ilegalnih tokova novca koji samo u EU godišnje iznosi 70 milijardi dolara.

Većina EU vlada će uspostaviti javnosti dostupan registar vlasništva kompanija.To je ono što javnost želi, a doprinijelo bi istragama unutar i izvan EU. Identiteti mnogih pojedinaca uključenih u velike korupcijske afere su skriveni kroz korištenje anonimnih tvrtki, zaklada i drugih pravnih subjekata. Analiza Svjetske banke i UN-a na više od 200 velikih slučajeva korupcije je pokazala da su u 70 posto slučajeva uključeni korumpirani političari pomoću anonimnih tvrtki i zaklada koje skrivaju njihov identitet.

Novac se krade iz javnih izvora u  velikim razmjerima i skriven uskraćuje građanima kvalitetnije zdravstvo, obrazovanje i druge usluga koje potiču kvalitetniji život i napredak.

"Podaci o stvarnom vlasništvu nad pravnim subjektima su preduvjet za prevenciju korupcije. Ako se iza pojedinih tvrtki prikrivaju stvarni vlasnici novac i imovina mogu se lako skrivati, koristiti, premještati i zloupotrebljavati. Za naše prilike od osobite važnosti je doznati tko su stvarni vlasnici medija u Hrvatskoj. Utjecaj koji  imaju na kreiranje javnosti i na oblikovanje stavova građana je velik. Pozitivne društvene vrijednosti poput poštenja  i odgovornosti ne mogu se stvarati ako nismo upoznati s interesima stvarnih, javnosti nepoznatih vlasnika", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska.

<
Vezane vijesti