Foto: Yazan HalwaniFoto: Yazan HalwaniPorast cijena stanovanja rezultirao je zabrinjavajućim porastom beskućništva, otkriva novo istraživanje na europskoj razini. Prema izvještaju organizacije FEANTSA (Europska mreža za beskućništvo) i francuske Zaklade Abbé Pierre, u posljednjih nekoliko godina beskućništvo je u Europi poraslo za 150 posto u Njemačkoj, 145 posto u Irskoj i gotovo 100 posto u Belgiji. Posebno su osjetljive skupine žene, djeca i migranti. Beskućnici u prosjeku žive na ulicama deset godina, a umiru značajno ranije od ostatka građana.

U Nizozemskoj je 2015. godine četiri tisuće djece registrirano s lokalnim vlastima kao beskućnici, što je za 60 posto više u odnosu na 2013. godinu Samo dvije zemlje su evidentirale smanjenja stope beskućništva: Finska i Norveška.Beskućništvo ima pogubne posljedice - u cijeloj Europi, beskućnici umiru oko 30 godina prije nego ostatak stanovništva, a u prosjeku žive na ulicama 10,3 godine

Dok su većina beskućnika muškarci, udio žena raste, osobito u Švedskoj. Budući da osobe s niskim prihodima i iz siromašnijih kućanstava sve više pod rizikom za beskućništvo, ističe se kako se može očekivati sve veći udio žena u ovoj kategoriji.

Zemlje koje su doživjele najdramatičnije povećanje troškova stanovanja su Bugarska, Engleska, Portugal, Češka i Poljska, što je rezultiralo i porastom beskućništva. U Njemačkoj, zemlji koja bilježi značaj porast beskućništva, oko polovice kućanstava s niskim prihodima troše i više od 40 posto prihoda na stambeno zbrinjavanje. Samo dvije druge zemlje, Bugarska i Grčka, zahtijevaju od građana da troše više samo kako bi imale krov nad glavom.

Beskućništvo ima pogubne posljedice - u cijeloj Europi, beskućnici umiru oko 30 godina prije nego ostatak stanovništva, a u prosjeku žive na ulicama 10,3 godine. Između 2012. i 2016. godine u Francuskoj je oko 14 tisuća osoba izgubilo živote zbog života na ulici.

Izvještaj predlaže i pet koraka za razvoj integrirane strategije za iskorjenjivanje beskućništva, uključujući Housing First, model koji se proširio diljem Europe, a u Finskoj, gdje je ovaj model u potpunosti zaživio, broj se beskućnika između 2009. i 2016. godine značajno smanjio. 

"Beskućništvo je jasno kršenje ljudskih prava, ali unatoč tome kronično se i značajno pogoršava u Europi. Institucije EU-a trebale bi koristiti međunarodne i europske standarde i pravne instrumente za pokretanje ljudskopravaškog pristupa prema beskućnicima", zaključuje se u izvještaju.

<
Vezane vijesti