Lng.hr ScreenshotLng.hr Screenshot"U subotu je u Novom listu objavljena informacija kako Vlada RH planira novi zakon koji bi ubrzao proces gradnje LNG terminala. To nas uvelike podsjeća na Zakon o igralištima za golf koji je nakon naše kampanje ukinut jer je bio protuustavan", komentirala je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Ukoliko su točni medijski napisi da Vlada Republike Hrvatske priprema poseban zakon o LNG terminalu na otoku Krku, Zelena akcija će se tome oštro usprotiviti jer je takav zakon skandalozan.

"U subotu je u Novom listu objavljena informacija kako Vlada RH planira novi zakon koji bi ubrzao proces gradnje LNG terminala. To nas uvelike podsjeća na Zakon o igralištima za golf koji je nakon naše kampanje ukinut jer je bio protuustavan", komentirala je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Podsjećamo, Zakonom o igralištima za golf je golf proglašen pitanjem od državnog interesa i izjednačen sa gradnjom autocesta ili pitanjima obrane RH, a na štetu drugih investicija. Da je ostao na snazi, taj bi zakon omogućio apartmanizaciju i bogaćenje investitora nauštrb lokalne zajednice te doprinio devastaciji i privatizaciji poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

Zakonom o LNG-u, slično kao sa Zakonom o igralištima za golf, bi se preferirao jedan energetski projekt, koji se u ovom slučaju temelji na fosilnom gorivu.

U slučaju plutajućeg LNG terminala na Krku, projektu se službeno usprotivila Skupština Primorsko-goranske županije. Smatra kako zahvat nije prihvatljiv jer će imati negativne utjecaje na krajobraz, more i korištenje prostora te da ne donosi koristi lokalnoj i regionalnoj zajednici. To pokazuje još jednom da Vlada ignorira glas lokalne zajednice.

Zakonom o LNG-u, slično kao sa Zakonom o igralištima za golf, bi se preferirao jedan energetski projekt, koji se u ovom slučaju temelji na fosilnom gorivu. Pri tome bi ostali projekti, uključujući i potencijalne npr. male projekte obnovljivih izvora energije koje bi razvijali udruženi građani i građanke, bili zanemareni i suočeni s uobičajenim administrativnim preprekama.

"Neshvatljivo nam je da Hrvatska i dalje proglašava štetne projekte strateškima, ignorira mišljenje građanki i građana te donosi posebne zakone kako bi se ubrzali procesi izgradnje. S druge strane, čini malo ili ništa po pitanju razvoja i investicija u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost za što naša država ima velik potencijal", dodala je Mileta.

Zelena akcija se protivi izgradnji LNG terminala na otoku Krku kao i svoj novoj popratnoj plinskoj infrastrukturi u Hrvatskoj. Plin nije tranzicijsko gorivo jer će produljiti našu ovisnost o fosilnim gorivima, usporiti prelazak u niskougljično društvo i pogoršati već postojeće posljedice klimatskih promjena.

Ključne riječi: zelena akcija, LNG terminal
<
Vezane vijesti