"Kao kandidati, mi smo debatirali, vodili kampanju i dobili glasove europskih građana. Europsko vijeće stoga ne bi trebalo nominirati za mjesto šefa Komisije nikoga tko nije sudjelovao kao kandidat na izborima", kazao je Tsipras

Nominacija bilo kojeg kandidata za čelno mjesto u Europskoj komisiji koji se nije natjecao na minulim izborima pretvorila bi same izbore u šaradu, kazao je kandidat Europske ljevice Alexis Tsipras, komentirajući mogućnost da šef Komisije bude odabran mimo petorice kandidata europskih političkih grupa, prenosi portal Euractiv. Šefovi država članica dali su u utorak mandat predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuy da započne konzultacije oko izbora novog predsjednika Komisije.

Tsipras naglašava kako su tijekom predizborne kampanje građani pozvani da odaberu jednog od pet kandidata. "Kao kandidati, mi smo debatirali, vodili kampanju i dobili glasove europskih građana. Vijeće stoga ne bi trebalo nominirati nikoga tko nije sudjelovao kao kandidat na izborima", kazao je Tsipras, dodajući kako je riječ o temeljnim demokratskim principima i moralnoj dužnosti Europskog vijeća da mandat proslijede kandidatu koji je osigurao vodeće mjesto na izborima.

Jean-Claude Juncker, unatoč neslaganju s njegovom politikom, trebao bi stoga prvi dobiti šansu da pokuša formirati potrebnu većinu, istaknuo je grčki političar.

eu_copy16423.png

Ova publikacija izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da održava gledišta Europske unije. Stranica projekta: Be EU 8 media outlets for one Parliament 

Ključne riječi: Europski parlament, Alexis Tsipras
<
Vezane vijesti