Foto: PixabayFoto: PixabayPočetkom ovog tjedna Odbor za ljudska prava UN-a donio je povijesnu presudu u slučaju Ioanea Teitiota, stanovnika pacifičke otočne države Kiribati koji je podnio tužbu protiv Novog Zelanda zbog neodobrenog azila, a prema kojoj države moraju klimatske migrante tretirati kao izbjeglice. Odbor je presudio da države ne mogu deportirati pojedince koji se suočavaju s uvjetima klimatskih promjena koji narušavaju samo pravo na život.

"Moramo biti pripremljeni za velik broj ljudi koji odlaze iz svojih domova protiv svoje volje", poruka je Filippa Grandija, Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice. Grandi je istaknuo kako postojanje prijetnje životu zbog klimatskih promjena i izvanrednog stanja predstavlja razlog za zabranu vraćanja osoba, isto kao i u slučaju progona ili ratne situacije.Ovom presudom se UN-ovo tijela za ljudska prava prvi puta izjasnilo na prigovor pojedinca koji traži azil zbog utjecaja klimatskih promjena

Odbor je također pojasnio da pojedinci koji traže status azila ne moraju dokazati da će se suočiti s neposrednom štetom ako se vrate u svoje zemlje. Odbor je zaključio da se šteta izazvana klimatskim promjenama može dogoditi i kao iznenadni događaji (poput intenzivnih oluja i poplava), ali i kao i sporije odvijajući proces (poput porasta razine mora, salinizacije i degradacije kopna). I jedan i drugi scenarij mogu potaknuti pojedince da pređu granice kako bi zatražili zaštitu od štetnih klimatskih promjena.

Ovom presudom se UN-ovo tijela za ljudska prava prvi puta izjasnilo na prigovor pojedinca koji traži azil zbog utjecaja klimatskih promjena.

<
Vezane vijesti