Foto: Visia CroaticaFoto: Visia CroaticaU Kući ljudskih prava danas je održana konferencija za medije na kojoj su članovi/ce društva Visia Croatica još jednom pozvali premijera i Vladu da prekinu odugovlačiti s donošenjem odluke o Imunološkom zavodu, ustanovi od posebnog javnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Iz Visie Croatice navode kako odugovlačenje pokazuje kako su opravdane sumnje da se zbog nekih privatnih interesa naprosto želi dovesti Imunološki zavod do stečaja, pa će se onda pojaviti neki "spasioci" koji su takav ishod željeli i uzrokovali.Društvo Visia Croatica poručilo je kako ne odustaje te najavilo daljnje akcije koje planira proširiti i na međunarodni plan.

"Postaje sve jasnije tko koči procese i donošenje odluke, tko opstanak Imunološkog želi, a tko je naprosto ravnodušan. Promptna odluka ministra zdravlja Siniše Varge kojom se obavezuje da će njegovo ministarstvo nadgledati virusne sojeve i plaćati čuvarinu Imunološkom, oslikava ga kao pozitivca u ovoj priči", rekla je Sanja Sarnavka, članica društva Visia Croatica  te istaknula kako bi se novcem dobivenim od čuvarine mogle bi se isplaćivati plaće djelatnicama/ima Imunološkog zavoda.

S druge strane, rekla je Sarnavka, izvjesno je da ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koči  proces, a zašto to čini na javnosti je i medijima da utvrde.

Odugovlačenje pokazuje kako su opravdane sumnje da se zbog nekih privatnih interesa naprosto želi dovesti Imunološki zavod do stečaja.Na konferenciji su govorili i Đuro Lubura, Visia Croatica, Vlado Marić, koordinator branitelja unutar društva Visia Croatica; profesor ekonomije Ivan Lovrinović i profesor sociologije Renato Matić. Sastav članova i članica društva Visia Croatica pokazuje, istaknuli su svi
govornici, kako se lako udružuju osobe često ideološki suprotstavljenih stavova kada se prepozna što je uistinu opći i javni interes čitavog društva. Ako ga političke elite budu i dalje ignorirale, morat će za to snositi ozbiljne posljedice, istaknuto je u izlaganjima.

Konferencija je završila odlučnim pozivom premijeru da prekine agoniju Imunološkog zavoda i na sjednici Vlade RH donese konačnu odluku o budućnosti ove prevažne ustanove.

Društvo Visia Croatica poručilo je kako ne odustaje te najavilo daljnje akcije koje planira proširiti i na međunarodni plan uz potporu civilnoga društva i svih građanki građana Republike Hrvatske. Istaknuto je također kako do danas niti jedna osoba od njih preko pedeset tisuća nije tražila povrat novca od društva.

Ključne riječi: Vlada, Imunološki zavod, Visia Croatica
<
Vezane vijesti