"Presuda Ustavnog suda Srbije kojom je uvažena tužba Saše Radaka, pravomoćno osuđenog za ratni zločin na Ovčari, izravno pogađa obitelji žrtava te predstavlja opasan presedan za buduće procese", upozorile su danas udruge koje se bave ljudskim pravima

Presudom Ustavnog suda Srbije uvažena je ustavna tužbe Saše Radaka, pravomoćno osuđenog za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na Ovčari, u kojoj osuđeni dovodi u pitanje nepristranosti suca koji je osudio Radaka i još 16 pripadnika srpskih postrojbi na visoke zatvorske kazne.

Kako stoji u spomenutoj presudi Okružnog suda u Beogradu koju je potvrdio i Žalbeni sud, "ratni zločin na Ovčari je počinjen vršenjem ubojstava, tjelesnim obezvrijđivanjem i nečovječnim postupanjem kojim se povrijedilo ljudsko dostojanstvo najmanje 200 zarobljenika".

"Mrtvi ne mogu govoriti. Žrtve tako nisu u poziciji da govore. Kada neki ustavni sud odlučuje o povredama optuženih zaboravlja se pravo na život osoba kojih nema. Pravda nije zadovoljena ako pazimo samo na prava optuženih", istaknula je Veselinka Kastratović iz Centra za mir nenasilje i ljudska prava Osijek na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su sudjelovale i udruge Documenta i Centar za mirovne studije.

Udruge su izrazile zabrinutost zbog informacija koje su se pojavile u srpskim medijima kako je presuda Ustavnog suda Srbije u korist osuđeniku za ratne zločine rezultat političkih intervencija.

Podsjećamo, na poljoprivrednom dobru Ovčara u Vukovaru su od 20. do 21. studenog 1991. godine premlaćivani, ponižavani, mučeni i ubijani ranjenici iz vukovarske bolnice, koje je štitila Ženevska konvencija o zaštiti bolesnika i ranjenika. Ubijeni su tako i maloljetni dječaci, starije žene, trudnica. Ni nakon više od dvadeset godina, još nisu pronađena tijela šezdeset žrtava.

Udruge su upozorile kako ovakva presuda Ustavnog suda Srbije koja se uz Radaka odnosi i na ostalih 16 osuđenika za zločine na Ovčari, izravno pogađa obitelji žrtava te predstavlja zabrinjavajući presedan za buduće sudske postupke. Također, su izrazile zabrinutost zbog informacija koje su se pojavile u srpskim medijima kako je presuda rezultat političkih intervencija.

"Nažalost, visoki oficiri JNA nisu nikad ni odgovarali za zločine na Ovčari, a mnogi su bili nazočni odvođenju zarobljenika iz bolnice, a neki i za vrijeme izvršenja zločina. Svjedočili su kao svjedoci u postupcima u Beogradu i Haagu. Očekujemo da Srbija krene s utvrđivanjem i procesuiranjem zapovjedne odgovornosti za ratne zločine", dodala je Kastratović.

Udruge su pozvale javnost u Srbiji i Hrvatskoj, organizacije za ljudska prava, OSCE te monitoring tijela EU da pomno prate nastavak ovog postupka. 

Ključne riječi: ratni zločini, ovčara
<
Vezane vijesti