Foto: Aktivistička grupa Inicijative Dobrodošli!Foto: Aktivistička grupa Inicijative Dobrodošli!Na današnji je dan na granici između Hrvatske i Srbije prije dvije godine poginula Madina Hussiny, djevojčica iz Afganistana. U njeno su ime danas građani i građanke na Trgu Republike Hrvatske držali uličnu ploču Trg Madine Hussiny. Zatražili su pravdu za Madinu, i trg s njenim imenom kao trajni podsjetnik da nitko i niti jedna država-nacija, vlast, vojna sila, ekonomija ili politički režim nemaju pravo određivati čiji život je vrijedan življenja, a čiji nije.

Na današnji je dan prije dvije godine, u neposrednoj blizini hrvatske granice, poginula Madina Hussiny, djevojčica iz Afganistana. Aktivistička Činom preimenovanja Trga Republike Hrvatske u Trg Madine Hussiny nije se zazivala još jedna reinterpretacija događaja ili osobe iz prošlosti, već trenutna odgovornost za počinjeno, za nepovratno izgubljen život i sustav koji proizvodi takve smrtigrupa Inicijative Dobrodošli obilježila je ovaj datum akcijom na zagrebačkom Trgu Republike Hrvatske. Priopćenje inicijative prenosimo u cijelosti:

Madina je najmlađa poznata žrtva policijskog progona u Hrvatskoj, a pravdu za nju još čekamo.

Prošle je godine na zagrebačkom Trgu Republike Hrvatske povodom prve godišnjice Madinine smrti postavljena ulična ploča s njezinim imenom. Činom preimenovanja Trga Republike Hrvatske u Trg Madine Hussiny nije se zazivala još jedna reinterpretacija događaja ili osobe iz prošlosti, već trenutna odgovornost za počinjeno, za nepovratno izgubljen život i sustav koji proizvodi takve smrti.

Danas je na istom mjestu aktivistička grupa Inicijative “Dobrodošli!”, uz umjetnice, studentice, profesorice, aktivistkinje i brojne druge podržavateljice i podržavatelje, zatražila pravdu za Madinu. Zahtijevaju da trg s njezinim imenom bude trajni podsjetnik da nitko i niti jedna država-nacija, vlast, vojna sila, ekonomija ili politički režim nemaju pravo određivati čiji život je vrijedan življenja, a čiji nije.

“Madina, dobrodošla u središte Zagreba”, poručila je teatrologinja i književnica Nataša Govedić, profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti. Svoju je podršku inicijativi iskazala i Antonija Petričušić, docentica na Pravnom fakultetu: “Zbog Madine i svih drugih djevojčica i dječaka, “Madina, dobrodošla u središte Zagreba”, poručila je teatrologinja i književnica Nataša Govedić, profesorica na Akademiji dramskih umjetnostimuškaraca i žena migranata i izbjeglica čiji se glasovi ne čuju, dužnost je i obaveza nas građanki i građana govoriti o kršenju njihovih ljudskih prava i prozivati državu za njihovo kršenje i neostvarivanje. Pravo na azil ljudsko je pravo".

U dane kada se u riječkoj bolnici zbog prostrijelnih ozljeda zadobivenih od hrvatske policije za život bori još jedna žrtva bezumnog i nasilnog ‘čuvanja’ hrvatskih granica, krajnje je vrijeme da se jasno i glasno zatraže pravda za sve žrtve nasilja na granicama i jednaka prava za sve, bez obzira otkud dolazili i kamo išli.

<
Vezane vijesti