H-Alter
PrtscrPrtscrAutonomna ženska kuća Zagreb reagirala je na jučerašnju odluku Županijskog suda u Splitu kojom je Miru Despotušiću iz Splita, višekratno kažnjavanom obiteljskom nasilniku, kazna za nekoliko kaznenih djela obiteljskog nasilja smanjena sa osam na četiri godine zatvora.

Autonomna ženska kuća Zagreb reagirala je na jučerašnju odluku Županijskog suda u Splitu kojom je Miru Despotušiću iz Splita, višekratno kažnjavanom obiteljskom nasilniku, kazna za nekoliko kaznenih djela obiteljskog nasilja smanjena sa osam na četiri godine zatvora (više o tome ovdje).

Priopćenje AŽKZ-a prenosimo u cijelosti.

"AŽKZ je zgrožena skandaloznom sudskom odlukom Županijskog suda u Splitu kojom je poslana nedopustivo loša poruka javnosti vezano uz kažnjavanje partnerskog nasilja. Splitski Županijski sud 'prepolovio je' kaznu Općinskog suda u Splitu kojom je počinitelj nasilja, iznimno velike kriminalne upornosti, opravdano kažnjen jer je svoju suprugu prebio i slomio joj dva rebra.

Kao i u brojnim drugim ranijim propustima tijela državnih vlasti RH, pokazuje se da iako imamo zadovoljavajući pravni okvir za zaštitu žena i djece od nasilja, lošom praksom ih ne štitimo efikasno

AŽKZ podržava sudački integritet suca Dinka Mešina jer je ispravno primijenio Kazneni zakon i Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava. Odlukom o kazni sudac Mešin pokušao je stvoriti dobru sudsku praksu, postići svrhu kažnjavanja specijalnom prevencijom u odnosu na okrivljenika, ali i generalnom prevencijom u odnosu na ova učestala i teška kaznena djela.

Okrivljenik je treće kazneno djelo počinio tijekom trajanja dviju uvjetnih kazni. Također su mu izrečene četiri uvjetne kazne u kaznenim postupcima, čak sedam prekršajnih kazni, sve zbog nasilja nad ženom i djetetom. Dobra sudačka procjena suda prvog stupnja vidljiva je u činjenici da je sudac ispravno procijenio da dosadašnje kažnjavanje očigledno nije polučilo svrhu, da se okrivljenik ne pokorava nalozima suda, nastavio je zlostavljati suprugu i samim time je ismijao cjelokupni pravosudni sustav ove zemlje.

Kao i u brojnim drugim ranijim propustima tijela državnih vlasti RH, pokazuje se da iako imamo zadovoljavajući pravni okvir za zaštitu žena i djece od nasilja, lošom praksom ih ne štitimo efikasno. Gotovo smo sigurne da je u prijašnjim prekršajnim presudama, a možda i u kaznenima, osuđeniku izricana mjera liječenja od ovisnosti. Ako te mjere nisu provedene, tada znači da Županijski sud ne može ustvrditi da bi se okrivljenikov alkoholizam imao smatrati olakotnom okolnošću. Naprotiv, neprovođenje mjera liječenja od ovisnosti izricano u prijašnjim presudama dovelo je do toga da se okrivljenik samoskrivljeno dovede u stanje smanjene ubrojivosti, kao što to ispravno zaključuje sud prvoga stupnja.

Zahtijevamo da se svim oblicima nasilja nad ženama i djecom stane na kraj oštrim kažnjavanjem, ističu u AŽKZ-uAktivistice AŽKZ-a pozivaju stručnu javnost da slučajeve partnerskog nasilja u obitelji ne bagatelizira. Zahtijevamo da se svim oblicima nasilja nad ženama i djecom stane na kraj oštrim kažnjavanjem. Cijena koju plaćaju žene i djeca žrtve nasilja previsoka je. Ukoliko g. Despotušić odluku Županijskog suda u Splitu i ovaj puta shvati na način kao i dosadašnje sudske odluke te se i nadalje njima neće pokoravati, nastavit će zlostavljati svoju suprugu i dijete, moguć je fatalan ishod po gđu Despotušić, za čiji život po ne znam koji puta nitko neće snositi odgovornost.

U RH prosječno na godišnjoj razini od strane partnera biva ubijeno 10-12 žena. Hoće li se možda gđa Despotušić pridružiti ovoj crnoj statistici samo zato što suci/sutkinje bagateliziraju ozbiljne i teške slučajeve partnerskog nasilja u obitelji te lošom sudskom praksom ne štite žene i djecu od nasilja?," ističe se u priopćenju AŽKZ-a.

<
Vezane vijesti