Foto: Tomislav Pavlek, HinaFoto: Tomislav Pavlek, Hina"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje prijetnje koje je ministar branitelja Tomo Medved uputio novinaru portala Index Vojislavu Mazzoccu", stoji u priopćenju HND-a te se ističe kako je postupak ministra opasan napad na novinarska prava i slobode zajamčene Ustavom i Zakonom o medijima.

Hrvatsko novinarsko društvo traži od Vlade i svih nadležnih tijela jasnu i nedvojbenu osudu i adekvatnu reakciju na prijetnje ministra Tome Medveda, kao i na sve slične postupke kojima se ugrožavaju temeljne novinarske slobode i prava, sloboda govora i elementarni demokratski standardi.

Državni i javni dužnosnici moraju biti svjesni da dolaskom na javnu dužnost uživaju nižu razinu zaštite privatnosti od običnih građanaNedopustivo je novinaru prijetiti samo zato što je radio ono što mu profesionalna dužnost nalaže - propitivao način zapošljavanja člana ministrove najuže obitelji rasvjetljavajući to zapošljavanje u kontekstu klijentelističkih odnosa unutar ministrovog prijateljskog i interesnog kruga. Novinar Mazzocco je u tekstu u kojem problematizira zapošljavanje ministrova sina ministru Medvedu pružio priliku da se očituje o svim navodima iz teksta te njegovo očitovanje korektno prenio.

Ministrov naknadni telefonski poziv u kojem novinaru "bude li mu još dirao sina" prijeti "probuđenim vojničkim duhom" i spominje "ulaženje u ring" čisti su primjer sirovog zastrašivanja s pozicije moći. Detalj koji ministrov postupak čini posebno opasnim i dodatno ukazuje na sklonost zloupotrebe ministarske dužnosti u privatne svrhe jest njegova prijetnja objavom navodne dokumentacije MORH-a kojom će novinara navodno kompromitirati.Svojim ponašanjem nije prijetio samo jednom novinaru već svima onima koji kritički propituju nositelje vlasti i potakao atmosferu nesnošljivosti i straha

Državni i javni dužnosnici moraju biti svjesni da dolaskom na javnu dužnost uživaju nižu razinu zaštite privatnosti od običnih građana i da uvjeti pod kojima članovi njihove obitelji dobivaju zaposlenja i ostvaruju druga prava moraju i trebaju biti pod pojačanom lupom javnosti kako bi se spriječila moguća zloupotreba moći. Ministar branitelja Tomo Medved prijetnjom novinaru Vojislavu Mazzoccu pokazao je duboko nerazumijevanje javne odgovornosti koju ministarska pozicija nosi. Svojim ponašanjem nije prijetio samo jednom novinaru već svima onima koji kritički propituju nositelje vlasti i potakao atmosferu nesnošljivosti i straha.

<
Vezane vijesti