H-Alter
 Platforma "1POSTOZAGRAD" upozorava kako je javni prostor Cvjetnog trga između najveće tamošnje klupe uz ogradu crkve i spomenika Petru Preradoviću ponovo blokiran neprimjereno umještenom terasom kafića

Zahtjev da se sporna terasa ukloni, a koji je svojim potpisima podržalo niz uglednih osoba i nekoliko stotina građana, 1POSTOZAGRAD je uputila gradskoj upravi i u ožujku ove godine, no bez odgovora i rezultata.

Naime, unatoč prošlogodišnjim decidiranim izjavama gradonačelnika Milana Bandića da se sporna terasa, nakon što je bila uklonjena, tamo više neće vraćati, ona je u ožujku ipak ponovo postavljena te je taj dio Cvjetnog trga od tada ponovo uzurpiran. 

"Za razliku od ranije i nakon naših prosvjeda zbog blokirane klupe, ovaj put terasa je umještena na način da se toj najvećoj javnoj klupi na Cvjetnom trgu može prići, ali je pritom blokirana ogromna središnja ploha trga, a oni koji na spomenutu klupu sjednu mogu, umjesto na trg, gledati u stolove onih koji sjede na spornoj terasi. S tom terasom pred nosom, pogled i doživljaj trga potpuno je i doslovno dokinut", upozorava 1POSTOZAGRAD u ponovljenom dopisu gradonačelniku i nadležnim uredima.

Dodaju i kako, osim što onemogućuje normalnu upotrebu najveće klupe na Cvjetnom trgu, ponovo postavljena terasa općenito u velikoj mjeri blokira i normalnu komunikaciju trgom te bitno i neprimjereno dodatno smanjuje javni, zajednički, prostor trga. Za primjer, zbog sporne terase, i glavni pješački koridor između Preobraženske ulice i Cvjetnog trga sveden je na oko 150 centimetara.

"Nažalost, svi prošlogodišnji napori kojima smo gradskoj upravi nastojali ukazati na neprihvatljivost postavljanja terase na središnjoj plohi trga, bili su očito besmisleni, a javni je prostor Cvjetnog trga dodatno vulgarno degradiran. Zato je spornu terasu potrebno najskorije ukloniti, a javni prostor trga ponovo osloboditi što bi omogućilo ponovnu normalnu upotrebu tamošnje najveće javne klupe te pospješilo pješačku komunikaciju trgom", smatraju članovi inicijative.

Osim uklanjanja sporne terase, predložili su i da se u gradski Komunalni red unese odluka da lokacija ispred najveće javne klupe na Cvjetnom trgu ne može biti mjesto za terase kafića jer taj prostor mora biti slobodan i u funkciji trga, a ne de facto privatiziran.

Cijeli dopis 1POSTOZAGRAD pročitajte ovdje.

Ključne riječi: javni prostor, 1postozagrad
<
Vezane vijesti