Foto: A.V.Foto: A.V.Predvođeni predstavnicima "Radničke fronte", nove političke snage u Hrvatskoj, prosvjednici su ispred turskog veleposlanstva izrazili ogorčenost trenutnom politikom ove zemlje naspram kurdskih samoupravnih područja na granici sa Sirijom

Nekoliko desetaka građana održalo je u Zagrebu prosvjed u znak podrške kurdskom narodu u Kobaneu, koji već mjesec dana odolijevaju žestokim nasrtajma islamskih fundamentalista iz ISIS-a. Predvođeni predstavnicima Radničke fronte, nove političke snage u Hrvatskoj, prosvjednici su ispred turskog veleposlanstva izrazili ogorčenost trenutnom politikom ove zemlje naspram kurdskih samoupravnih područja na granici sa Sirijom.

"Primarni cilj Turske je da se riješi samoupravnih područja koje drže Kurdi, dok su SAD i njihovi partneri iz NATO-a zajedno sa zemljama iz Perzijskog zaljeva godinama davali podršku borcima IS-a koje danas bombardiraju. Od tih se strana dakle ne može očekivati poboljšanje situacije u ovoj regiji""Turska financira, ISIS ubija", "Otvorite granice za pomoć Kobaneu", "Podrška kurdskom oslobodilačkom pokretu" - samo su neki od plakata koje su prosvjednici pronijeli užim zagrebačkim centrom. "Primarni cilj Turske je da se riješi samoupravnih područja koje drže Kurdi, dok su SAD i njihovi partneri iz NATO-a zajedno sa zemljama iz Perzijskog zaljeva godinama davali podršku borcima IS-a koje danas bombardiraju. Od tih se strana dakle ne može očekivati poboljšanje situacije u ovoj regiji", poručili su prosvjednici, dodajući kako ne žele da Zapad pošalje strane vojnike na kurdska područja, jer će oni štititi samo vlastite ekonomske i geostrateške interese.

Podsjetili su kako se narod u Kobaneu bori i protiv kapitalizma, patrijarhata te nacionalizma. Danas tako autonomno područje Rožava funkcionira na vrlo progresivan način, poštivanjem manjinskih, etničkih i ženskih prava na načelima direktne demokracije te kroz različite vidove lokalne samouprave, nepojmljive za zapadni kapitalistički parlamentarizam. "Dužnost je svih onih koji se bore za bolji svijet da makar simboličnom akcijom podrže hrabre borkinje i borce YPJ-a i YPG-a i osude besramno ponašanje turske države, koja ne dopušta pomoć kurdskim snagama sad već potpuno okruženog grada Kobanea na sirijsko-turskoj granici", istaknuto je na prosvjedu, gdje je zatraženo od Turske da prestane sve napade protiv Radničke partije Kurdistan (PKK) i skine PKK s popisa terorističkih organizacija

Sam događaj je bio prvo prosvjedno okupljanje Radničke fronte, koja se u svom programu zalaže za načela međunarodne solidarnosti, internacionalizma i prava naroda na samoodređenje. "Hrvatska politika je i u ovom slučaju sluganska. Riječ je o politici koja odgovara polukolonijalnoj ulozi zemalja perifernog kapitalizma, čije političke elite stoje u potpunosti pod kontrolom zapadnoeuropskih centara moći. Umjesto autonomnih stavova riječ je o ispomoći imperijalnim silama, bez ikakve solidarnosti sa slabijima, što smo mogli vidjeti i u slučaju Palestine", istaknuli su iz Radničke fronte, podsjetivši još jednom kako se na području zapadnog Kurdistana i sjeverne Sirije trenutno odvija izrazito progresivni demokratski eksperiment, koji je mnoge podsjetio na slavno, ali također i tužno, doba Katalonije za Španjolskog građanskog rata (1936-1939).

"U 1930-ima je svijet dopustio gušenje revolucionarne Katalonije, znamo s kojim posljedicama. Ne dopustimo da se to ponovi u Rožavi!", poručili su prosvjednici, upozoravajući da će, padne li Kobane, doći do katastrofe i neizbježnog pokolja.

Ključne riječi: turska, kurdi, radnička fronta
<
Vezane vijesti