Foto: A.K.Foto: A.K.Radnici i radnice Imunološkog zavoda jutros su prosvjedovali na Markovom trgu povodom sjednice Vlade na kojoj se trebalo odlučivati hoće li se Imunološki prepustiti društvu Visia Croatica. Iako se na kraju točka Imunološkog nije našla na sjednici, radnici su poručili Vladi da dobro razmisli kakvu će odluku donijeti.

"Nama treba odluka Vlade da mi možemo dalje. Ako će to biti Visia Croatica to je u redu, to je odluka onih koje smo mi, građani ove zemlje, postavili na to mjesto i ja ću tu odluku poštivati iako se s njom ne slažem. Mi smo protiv privatizacije jer ako ćemo privatizirati Imunološki zavod, pitam se što će bit iduće. Zatražila sam sastanak s premijerom prije više od mjesec dana i nedavno sam dobila odgovor gdje mi je rečeno da je Vlada donijela nekoliko odluka vezano za Imunološki zavod te da su sve ingerencije prebačene na Ministarstvo gospodarstva. Pozivam ministra zdravlja da se on očituje oko ovoga jer ipak proizvodimo nešto što je nužno za preventivu i liječenje. Nije mi više jasno što ovim ljudima, ovoj zemlji treba još objasniti. Mi više sredstava za život nemamo, kao ni sredstava za pokretanje proizvodnje“, govori nam Lidija Jagarinec, povjerenica Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

Na pitanje novinara o tome smatra li državu lošim vlasnikom, Jagarinec je odgovorila da smatra kako država postavlja loše uprave koje na kraju ne odgovaraju nikome. Smatra da država griješi od 1993. godine kada je dopustila svojevrsnu privatizaciju, tj. pretvorbu u dioničko društvo. To najviše smatra problematičnim jer je, navodi Jagarinec, primarni interes dioničkog društva profit.

"Želim da Imunološki zavod ostane u državnom vlasništvu zbog zdravlja svih nas jer znamo što će se dogoditi s privatnikom. On će možda proizvesti iz naših sirovina, ali da bi to mogao naplatiti i ostvariti dobit, plasirat će proizvode na inozemno tržište", govori nam Jagarinec.

Još jednom je naglasila kako pozdravlja inicijativu Visie Croatice te da zahvaljuje svim građanima koji su uplatili novce, ali da smatra kako jednostavno neće biti dovoljno novaca za pokrivanje svih troškova te da će morati ući "netko veliki".

"Imunološki zavod ima 122 godine tradicije i toliko je u službi zdravlja građana, a sada sve to stavljamo na kocku. Visia Croatica je uplatila novce da kupi nešto što je već naše. Imunološki zavod je naš, vlasništvo svih građana ove zemlje te služi svima nama. Zašto da kupim tvrtku u kojoj radim kad je ona već naša", pita se Jagarinec te dodaje kako je potrebno sačuvati Imunološki kao zadnji trag proizvodnje u Hrvatskoj s obzirom na to da je uništena prehrambena, tekstilna, ali i sva ostala industrija.

"Poručujem Vladi da dobro promisli kakvu će odluku donijeti, ali da je više donese jer mi ne možemo više čekati", zaključila je.

Slično mišljenje dijeli i njen kolega, Stjepan Hrčun koji u Imunološkom zavodu radi više od 25 godina.

"Negdje 2001. godine je došla velika kriza te se nije ulagalo u nikakvu modernizaciju i ovo sve što se danas događa je posljedica toga. Obraćali smo se prijašnjoj Vladi i ovoj Vladi, ali ništa se nije dogodilo. Uglavnom su svi prali ruke i odricali su se problema bez obzira na to što su stalno vikali da je Imunološki zavod strateški interes. Nas održavanje hladnog pogona košta godišnje više milijuna koje mi nemamo, kasne nam plaće te se bojimo da će doći do stečaja. Bilo je raznih ponuditelja koji su htjeli privatizirati, kupiti Imunološki zavod, ali ništa se nije dogodilo. Čini mi se da se ne mičemo od mrtve točke. Današnjim prosvjedom smo htjeli potaknuti Vladu da konačno donese odluku kako bi mogli ponovno pokrenuti proizvodnju dostatnu za cijelo hrvatsko tržište", govori nam Hrčun.

Kako kaže, oko inicijative Visie Croatice jer skeptičan jer se, kao i dio radnika, boji klasičnog scenarija u kojem će netko kupiti Imunološki zavod za male novce, kasnije ga preprodati za puno veću cijenu, a radnici će ostati na cesti.

Ključne riječi: Vlada, Imunološki zavod
<
Vezane vijesti