<span style="color:#000000"><span style="font-family:arial,helvetica neue,helvetica,sans-serif">Mehdi-Georges Lahlou</span></span>Mehdi-Georges LahlouČetvrti Queer New York International Arts Festival u organizaciji zagrebačke udruge Domino održat će se u New Yorku od 16. do 26. rujna
Festival će se održavati na više lokacija, među kojima su Abrons Art centar (prošlogodišnji dobitnik prestižne off-broadwayske nagrade Obie i jedan od najvibrantnijih centara suvremene umjetnosti na Manhattanu), galerija Merton D. Simpson i kultni Dixon Place, a također i jedan eksterijer – famozni Central park. 
Program ovogodišnjeg festivala, kojeg novine poput New York Timesa i Time Outa prepoznaju kao jedan od najzanimljivijih na bogatoj newyorškoj sceni, uključuje poseban fokus na afričku izvedbenu umjetnost, te niz američkih i svjetskih izvođača.

Hrvatska i Balkan zastupljeni su izvedbama bugarskog ljubimca publike Ive Dimcheva, koji će u svoju izvedbu uključiti sugestije svojih fanova na Facebooku, te hrvatskog koreografa Brune Isakovića koji predstavlja svjetsku premijeru svog novog rada Disclosures u kojem razmatra odnose intimnosti, nesigurnosti i nagosti kroz osobne priče sedam njujorških izvođača koji su odlučili s publikom podijeliti iskustvo vlastitog razotkrivanja.

Udruga Domino, koja u Hrvatskoj organizira festival Perforacije i Queer Zagreb sezonu, kontinuitetom od pet godina organiziranja izvedbenih festivala u New Yorku etablirala se kao referentno mjesto za predstavljanje balkanske i međunarodne queer umjetnosti u tom gradu. Program Queer New York International Arts Festivala je pritom usmjeren na razne oblike drugačijosti s misijom proširivanja tradicionalnog shvaćanja queera u umjetnosti.

Na ovogodišnjem festivalskom izdanju, primjerice, švicarsko-američki umjetnik Joshua Monten u koreografiju uključuje znakovni jezik, dok i zagrebačkoj publici poznata Annie Sprinkle kombinira ekologiju i seks pozitivni feminizam uz ekskluzivnu "ekoseksualnu" turu po Central parku. Afrički fokus donosi američku premijeru predstave Shades of a Queen o queer djetetu u Africi, a marokanski se umjetnik Mehdi-Georges Lahlou dotiče pitanja vjerskog fundamentalizma.
Kurator festivala je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor udruge Domino, koji u sklopu festivala dodjeljuje i posebnu stipendiju André von Ah za doprinos queer izvedbenim umjetnostima. Ovogodišnji je nositelj kolektiv Social Health Performance Club koji će nizom izvedbi propitivati queer predznak umjetničkog djela. Festival također uključuje multimedijalnu izvedbu inspiriranu Derekom Jarmanom, kao i kabaret o odnosu roda, moći i seksualnosti, te niz drugih izvedbi. 
Više informacija