Nakon štrajka glađu radnice tvornice Kamensko odlučile su se na generalni štrajk i izlazak na ulice. Nadaju se da će danas započeti pregovori o pokretanju stečaja biti uskoro i finalizirani te da će nakon rasprodaje imovine tvornice napokon dobiti svoje već odavno zarađene plaće.

Radnice Kamenskog, koje su od jutros u generalnom štrajku, danas poslijepodne izašle su na ulice i odšetale prosvjedni mimohod od tvornice u Reljkovićevoj ulici do Jelačićevog trga. Najavile su da će mimohod "odrađivati" najmanje cijeli tjedan ili dok im se ne isplate tri zaostale plaće. Iako prilično glasna, skupina od par stotina žena očito nije bila dovoljna da se zaustavi gradski promet, pa je njihov prosvjed doslovno nalikovao na šetnju ulicama glavnog grada dok su tramvaju i automobili slobodno prolazili kolnicima, a građani se već po inerciji mahanjem solidarizirali s još jednom skupinom potlačenih, u ovom slučaju pripadnica radničke klase.

dsc_1263.jpg

Sve radnice na odjeći su nosile broševe od tkanine sa znakom škara, ironizirajući tako modni detalj čija je velika obožavateljica premijerka Kosor, samoprozvana zaštitnica ženskih prava. Humorom protiv jada, mogao bi se nazvati njihov novi pokušaj dozivanja svijesti vlasti koja i dalje pere ruke od zbivanja u tvornici Kamensko, osim načelne podrške radnicama koje sve ove godine rade za plaću od dvije i pol tisuće kuna od kojih moraju živjeti i plaćati kredite. Većina ih i dalje ne zna kako će izgledati njihova sudbina. Nakon štrajka glađu na koji su, kako kažu, bile prisiljene jer ih se jedino tako moglo napokon čuti, ostala im je opcija generalnog štrajka i izlaska na ulice, sve u iščekivanju pozitivnog raspleta dugogodišnje agonije.

Đurđa Grozaj, jedna od radnica, objašnjava da je njihov pregovarački tim trenutno na sastanku sa predstečajnim upraviteljem Zdravkom Mitakom. Inače, Trgovački sud u Zagrebu danas je donio odluku o pokretanju predstečajnog postupka za Kamensko, a Mitaka imenovao predstečajnim upraviteljem.

kamensko2_201.jpg

"Stečaj je je jedini način koji nam je preostao da napokon dobijemo plaće koje smo zaradile. Nakon svega ostala je samo opcija da se sve rasproda i krene iz početka", kaže Đurđa. Nadaju se da cijeli proces odlučivanja o pokretanju stečaja neće dugo trajati i da će vrlo brzo dobiti otpremnine i zaostale plaće. Nakon toga slijedi odlazak na burzu i kretanje iz početka. A u isto vrijeme, posla ima, čekaju ih brojne narudžbe, načule su da je već sašivena roba već rasprodana. Ali upravi očito nije u cilju tvornicu dignuti na noge i spasiti "Europsku kuću mode".

Zanimljivo je da radnice nisu zaboravile na ostale radnike u Hrvatskoj. Tijekom mimohoda često su se mogli čuti uzvici "Ne dajte se škverani", iako istim tim škveranima u zadnjih dvadeset godina nije palo na pamet da se solidariziraju sa manje eksponiranim industrijama. "Mi smo takve, uvijek smo na strani onih koji rade, a ne dobivaju plaću, a što se škverana tiče, očito smo mi žene odlučnije i uvijek ćemo ići do kraja i nećemo zaboraviti ostale koji imaju slične probleme, zaključuje Đurđa. 

Ključne riječi: tvornica Kamensko
< >
Vezane vijesti