rs.jpgRadnici Županijskog Radio Šibenika već godinu dana primaju minimalac s redovitim kašnjenjem, a plaću za prosinac nisu ni primili, izvijestili su u utorak na konferenciji za medije predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Svetislav Džale i Vedran Uranija.

Preko sindikalaca radnici su danas odaslali  poruku vlasniku radija Goranu Prginu i direktorici Dijani Ferić – zahtijevaju hitan sastanak, najvjerojatnije idućeg tjedna,na kojem će i službeno zatražiti poštivanje svojih prava u obliku isplate plaća prema koeficijentu, prestanku kašnjenja plaća, sklapanju kolektivnog ugovora te zabrani otpuštanja starog kadra.

Ako se direktorica i vlasnik ne odazovu pregovorima, radnici su najavili štrajk, a zatim i podnošenje kaznenih prijava DORH-u protiv uprave zbog neisplate plaća i pokretanje ovršnog postupka, pojasnio je Vedran Uranija.

Sindikalisti su istaknuli kako Radio Šibeniku prijete nove blokade i isključenja zbog dugova, a da je, dok traje priprema predstečajnog postupka, sve izvjesniji stečaj. 

Unatoč financijskim problemima, stečaj, zaključili su sindikalisti, za radnike nije opcija.

Sindikalisti odgovornost za nastalu situaciju prebacuju šibenskom poduzetniku Goranu Prginu koji je u rujnu 2014. godine kupio radio.

Osam radnika radija, kazao je Uranija, dolazi na posao i obavlja svoje dužnosti unatoč teškoj situaciji, te činjenici da su na rubu gole egzistencije.

Radio Šibenik, nastavio je, najstariji je medij u gradu, no njegovi radnici predugo žive na minimalcu.

Uranija je medijima kazao kako je nova uprava radija s direktoricom Dianom Ferić otkaze radnicima s više od 20 godina iskustva najavljivala otkaze, no da je nova sistematizacija, prema kojoj bi se otkazi realizirali, ipak odgođena do 1. veljače.

Uranija je podsjetio na dva otkaza od dolaska Gorana Prgina te najavu još jednog, te je upozorio na činjenicu da se otpuštaju stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom.

Unatoč financijskim problemima, stečaj, zaključili su sindikalisti, za radnike nije opcija.

Ključne riječi: radnička prava
<
Vezane vijesti