H-Alter
ina_copy68908.jpgMOL INA-ina postrojenja u Hrvatskoj želi pretvoriti obične prostore za skladištenje te svu naftu u Hrvatsku plasirati iz svojih postrojenja u Mađarskoj, upozorava "Radnička fronta".

Zatvaranje sisačke rafinerije nafte, kao i one riječke u bliskoj budućnosti, bilo bi katastrofalno, ocjenjuje Radnička fronta. Nastradali bi sami sisački radnici, to bila tragedija za već u zadnjih četvrt stoljeća potpuno devastirani Sisak, a povećao bi se i ukupan broj nezaposlenih. Također, zatvaranjem sisačke, a onda za njom i riječke rafinerije, čitava bi zemlja ostala bez ijedne rafinerije nafte i ovisila bi o uvozu naftnih derivata.

"To je očito i plan mađarskog MOL-a, koji INA-ina postrojenja u Hrvatskoj želi pretvoriti obične prostore za skladištenje te svu naftu u Hrvatsku plasirati iz svojih postrojenja u Mađarskoj. To je i razumljivo – MOL se, kao i sve korporacije, brine isključivo za svoj profit, a energetska neovisnost, strateški industrijski interesi, radnička prava i zaposlenost u Hrvatskoj mu ne igraju nikakvu ulogu", upozorava Radnička fronta koja rješenje vidi u hitnoj nacionalizaciji tvrtke koja nikad nije ni smjela biti nacionalizirana.

"Zahtjev bi morao biti samo jedan – umjesto apstraktnih apeliranja na vlasti da 'sačuvaju radna mjesta' i naivne nade da će se netko iz vlade, uprave INA-e ili MOL-a smilovati, treba stvari preuzeti u svoje ruke i beskompromisno tražiti nacionalizaciju INA-e. Kako će se to postići – protestima, javnom kampanjom ili radničkom okupacijom rafinerija – potpuno je svejedno. Ako se radnici INA-e, i nas svih ostalih 99 posto s njima, sami ne izbore za svoja prava i radna mjesta, nitko ih im neće pokloniti", zaključuju članovi inicijative Radnička fronta.

Cijelo priopćenje pročitajte ovdje.

Ključne riječi: INA, mol
<
Vezane vijesti