Novoj kirgistanskoj vlasti mogu pomoći samo Rusija, SAD, EU i Kina, čiji geostrateški interesi nisu identični, komentira Ivan Iveković.
Neuspjela kontra

15/04/2010 - Bakijeve pristalice, njih tisuću, prije tri su se dana okupili na mitingu u njegovu rodnom selu Tejitu, a prekojučer ga je pet tisuća pozdravilo u Džalalabadu. Pokušao je to jučer ponoviti i u Ošu, najvećem gradu juga zemlje odakle je 2005. krenula "revolucija tulipana". Na glavnom trgu su ga u odvojenim gomilama očekivali i pristalice i protivnici. Jedva se popeo na unaprijed pripremljenu govornicu, kada su bolje organizirani protivnici krenuli u napad. Bacali su prvo kamenje, a onda natjerali Bakijeve lojaliste u povlačenje. Pokolebali su ih rafali upozorenja predsjednikova osiguranja. Tjelohtanitelji su ga ubacili u jedan od automobila s kojim je pristigao, te s njim, u pratnji nekoliko drugih, odjurili u pravcu Džalalabada.

Bakijevu, koji je na taj način pokušao ponoviti ono što mu je uspjelo 2005. kada je sa "revolucijom tulipana" rušen njegov prethodnik Akajev, to ovoga puta nije pošlo za rukom. Nije uspjeo politički mobilizirati "svoj jug" protiv Privremene vlade na "sjeveru". Očito je sa svojom klansko-nepotističkom politikom antagonizirao i mnoge nekadašnje južnjačke pristalice, uključujući pripadnike lokalnih uzbečkih elita. Komentatori osim toga skreću pažnju na činjenicu da su Otunbajeva, Isakov i Tekebajev, čelni ljudi Privremene vlade, rođeni južnjaci. 

Evakuacija Bakijeva

Sve mi se čini da Bakijeva evakuacija nije bila baš sasvim dobrovoljna. No tako je ipak prebrođena najkritičnija sekvenca kirgistanskoga prevrata

Što se kasnije točno događalo nije jasno iz vijesti koje sam čitao. No pojavili su se neidentificirani "medijatori", pretpostavljam stranci. Pregovarali su sa Bakijevim. On je sam svojim pristalicama u Tejitu objavio kako se "odazvao pozivu kazakstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva", sa kojim je ovih dana bio u kontaktu. I ići će k njemu na "konsultacije". Danas se, prema priopćenju kazakstanskog Ministarstva vanjskih poslova, iskrcao na jednom od aerodroma u Kazakstanu. Kazakstan, koji trenutno predsjedava Europskom organizacijom sigurnosti i suradnje, prihvatio ga je, kako je naglašeno, u "dogovoru sa američkim predsjednikom Obamom i ruskim Medvedevom". Nazarbajev se s njima dogovorio na margini washingtonskog summita o nuklearnoj sigurnosti.  Dakle, nije se umiješao u kirgisku krizu na svoju ruku. Iz Moskve je pak javljeno kako ga je tijekom čitavog lijeta od Džalalabada do Kazakstana "osiguravala ruska vojna avijacija". Na drugom portalu piše kako je na aerodrom Taraz u Kazakstanu stigao "vojnim transporterom", u "pratnji mlade supruge i dva djeteta".

16/04/2010 - Objavljene su fotografije Otunbajeve koja novinarima u Biškeku pokazuje tekst Bakijeve ostavke koja je stigla faksom iz Kazakstana. Ona tvrdi kako je Privremena vlada dala dozvolu za njegov odlazak iz zemlje, jer mu nije bila u stanju garantirati osobnu sigurnost. Spasila ga je linča. No nije ga oslobodila odgovornosti za ubojstva demonstranata. Istovremeno se javlja kako je brat Bakijeva, Ahmad, koji nije s njim evakuiran, izjavio da predsjednik nije dao ostavku i da je tekst koji je prikazan u Biškeku lažan.

Specijalne jedinice Privremene vlade su, tvrdi se, uhapsile u Džalalabadu bivšega ministra obrane Baktibeka Kalijeva, pod optužbom da je suodgovoran za smrt demonstranata u Biškeku. U samom su im Tejitu, poslije pregovora, Bakijevi rođaci i pristalice navodno "dobrovoljno predali oružje". Njegovu bratu Žanibeku, šefu bivše službe sigurnosti, za kojim je već ranije raspisana potjernica, upućen je poziv na predaju.   Navodno se skriva negdje u brdima oko Džalalabada, možda pokušavajući se prebaciti u susjedni Uzbekistan. Od Kazakstana je zatražena ekstradikcija bivšega premijera Danijera Usenova i Marata Bakijeva, koji su se navodno tamo sklonili. Nije jasno kako, jer je međudržavna granica zvanično zatvorena.

17/.04/2010 - Od kada je Bakijev stigao u Taraz - od njega, osim onoga faksa sa ostavkom, ni glasa. Izgleda da se na brojeve njegovih mobilnih telefona više ne odaziva. Iz kazakstanskog ministarstva vanjskih poslova je demantirano da su sa njim bili predviđeni nekakvi razgovori. Nazarbajev je, pričajući sa novinarima o svom dogovoru sa Obamom i Medvedevim, rekao da su ga ovi ovlastili riješiti problem Bakijeva kako bi se izbjegao građanski rat među Kirgizima. Dakle, ranije neidentificirani "medijatori" koji su sa Bakijevim pregovarali o njegovoj evakuaciji, vjerojatno su bili Nazarbajevi izaslanici. Ovaj je predložio pilota (kazakstanskoga) vojnog transportera kojim je Bakijev dopremljen za "državnu nagradu". Sve mi se čini da Bakijeva evakuacija nije bila baš sasvim dobrovoljna.

No tako je prebrođena najkritičnija sekvenca kirgistanskoga prevrata. Bakijev je sklonjen i izoliran. Nagađa se u kojoj će zemlji potražiti politički azil. Spominje se Turska, gdje navodno ima neke "poslovne interese", ili Latvija, preko koje je njegov sin Maksim vršio "financijske transakcije".  Moguća bi destinacija mogao biti i Minsk, pošto je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko uputio Bakijevu i njegovoj obitelji javni poziv, obećavši im "svu potrebnu pomoć". 

Neizvjesna stablizacija

 18/04/2010 - Na internet portalima se pojavio faksimil originalne Bakijeve ostavke. Ispisana je nervoznim rukopisom na dvije stranice i nesumnjivo je autentična. Sročena je na ruskom, uobičajenim jezikom komunikacije svih srednjeazijskih elita obrazovanih u sovjetskim školama. Dostavio ju je novim vlastima pristigli kazakstanski diplomata.                                     

Situacija na jugu još uvijek nije pod punom kontrolom Privremene vlade. Javlja se kako se nekih pet stotina demonstranata u Džalalabadu okupilo pred zgradom lokalnog guvernera i u nju provalilo. Zauzeli su također lokalnu TV stanicu. Zahtijevaju povratak Bakijeva i oslobađanje bivšega ministra obrane Kalijeva. Novi šef sigurnosti Privremene vlade, Bolotbek Šernijazov, koji se tu pojavio, napadnut je kamenjem i morao je pobjeći. Sve je to mirno promatralo nekih stotinjak policajaca, koji su istovremeno demonstrirali u blizini, zahtijevajući "svoja prava" (nije jasno kakva). 

Najurgentniji problem ekipe što je preuzela vlast u Biškeku je konsolidirati vlastitu poziciju, dakle uspostaviti kontrolu na čitavom teritoriju države i uvesti red. Od toga kako će to izvesti ovisit će kako će je narod, kojem se nametnula, percipirati

Azimbek Nazarov, član Privremene vlade zadužen za unutrašnje poslove, priznao je novinarima u Biškeku kako su prilike u Džalalabadu još uvijek nestabilne. Žanibek Bakijev, sa još par pristalica, nije se predao. Specijalne jednice su na licu mjesta, ali neće upotrebom sile izazvati novo krvoproliće. Pokušavaju problem riješti diplomacijom. Nove su vlasti, inače, pokrenule istrage protiv nekih dvjestotinjak dužnosnika i partnera bivšega režima. Ispituju se navodi da su Bakijevi prvoga dana prevrata transferirali u inozemstvo 200 milijuna dolara preko jedne banke koju su kontrolirali.

Naravno, najurgentniji problem ekipe što je preuzela vlast u Biškeku je konsolidirati vlastitu poziciju, dakle uspostaviti kontrolu na čitavom teritoriju države i uvesti red. Od toga kako će to izvesti ovisit će kako će je narod, kojem se nametnula, percipirati. Ne legitimira je sama činjenica rušenja Bakijevog uzurpatorskog i korumpiranog režima, već će morati pronaći mehanizam kojim će ta promjena biti legalizirana, a budući režim uspostavljen na demokratski način. Rok od šest mjeseci koji si je zadala za donošenje novoga ustava i organiziranje parlamentarnih/predsjedničkih izbora je predug. Neizvjesno da li će sadašnja heterogena Privremena vlada, koja uostalom nema zajednički program, biti u stanju do tada ostati na okupu. A od nje se očekuje da u međuvremenu spasi zemlju od totalnog ekononmskoga kolapsa i pruži najugroženijim slojevima stanovništva mogućnost preživljavanja. Za to joj treba hitna materijalno-financijska pomoć inozemstva. Jedini koji joj to mogu pružiti su Rusija, SAD, EU i Kina, a geostrateški interesi ovih zemalja nisu identični. Bez te pomoći ova se vlast ne može konsolidirati, što dovodi u pitanje što ona može učiniti.

< >
Vezane vijesti