Braniteljske udruge dobivaju od resornog ministarstva silne novce za promociju ratnih vrijednosti. Do podataka o sadržajima na koje su ti novci potrošeni u tim je udrugama nemoguće doći. Ministarstvo ne želi podastrijeti financijske izvještaje o provedenim projektima jer su "još u procesu obrade".

Ministarstvo branitelja odlučno je u namjeri da nastavi promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Uz najave o novom obrazovnom programu, koji će učenike voditi putovima slavnih bitaka recentne povijesti,  te uvrštavanje promicanja vrijednosti Domovinskog rata kao javnog interesa unutar medijskog prostora, spomenuto Ministarstvo raspisalo je natječaj namijenjen neprofitnim organizacijama "čije je primarno djelovanje usmjereno na područje zaštite interesa i skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata". Predviđena visina sredstava koji će biti dodijeljeni iznosi 5 milijuna kuna, a bit će namijenjena promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Uz ovaj, raspisan je i natječaj za sudionike i stradalnike Drugog svjetskog rata u vrijednosti do 700 tisuća kuna. Slične aktivnosti su se i prethodnih godina financirale od strane navedenog Ministarstva, samo u okviru nekih drugih natječaja, a ono što je zajedničko svih ovih godina je činjenica o ustrajnosti dominantnog viđenja Domovinskog rata unutar koje nema mjesta suočavanju s prošlošću.

matic.jpg matic.jpg

Na pitanje zbog čega definiranje promicanja vrijednosti Domovinskog rata ne obuhvaća i vrijednosti suočavanja s činjenicama, koje ne idu na ruku slici o nepogrešivom hrvatskom branitelju i pravedničkoj isključivo obrambenoj visokoj politici tijekom Domovinskog rata kako je to službeno rečeno u Deklaraciji o Domovinskom ratu, u Ministarstvu su vrlo rezolutni. Smatraju kako se udruge nemaju što baviti utvrđivanjem činjenica, a hrvatske vlasti moraju podupirati one koji se bave "prevladavanjem posljedica Domovinskog rata te pozitivnim utjecajem, kako na lokalne zajednice tako i društvo u cjelini". Doduše, napominju kako financiraju oni i utvrđivanje činjenica o Domovinskom ratu, no ne  navode kako, ali zato jasno ističu "da posao oko utvrđivanja činjenica - bilo pozitivnih, bilo negativnih - nije posao kojim bi se trebalo baviti Ministarstvo branitelja ili bilo koja udruga".

"Utvrđivanje činjenica treba prepustiti policiji, DORH-u, sudovima, odnosno, znanstvenim institucijama poput odsjeka i katedri za povijest, Hrvatskog instituta za povijest ili Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata"

Nadalje, civilnom društvu daju jasne smjernice: "Zadaća udruga, odnosno, nevladinog sektora, a koji uključuje i medije, jest da podižu opću svijest o svim pozitivnim i svim negativnim aspektima rata te na taj način rade pritisak na tijela javne vlasti ukoliko smatraju da ona u svom radu zanemaruju neki dio iz cjeline mozaika o Domovinskom ratu. Zadaća Ministarstva branitelja jest, prije svega, da se brine o poboljšanju zdravstvenog, socijalnog i financijskog stanja hrvatskih branitelja, a zatim i da radi na podizanju kulture sjećanja na obrambenu i oslobodilačku stranu Domovinskog rata. Utvrđivanje činjenica, međutim, treba prepustiti policiji, DORH-u, sudovima, odnosno, znanstvenim institucijama poput odsjeka i katedri za povijest, Hrvatskog instituta za povijest ili Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata".  Istog onog na čijem je čelu Ante Nazor, koji ne dvoji o neupitnosti i jednostranom viđenju Domovinskog rata. A s obzirom na poznatu ekspeditivnu žurnost i djelatnost DORH-a po pitanju rješavanja problema ratnih zločina u Hrvatskoj, kao i znanstveno objektivni detaljni višestruki pogled na Domovinski rat navedenih instituta, preostaje jedino čekati.

I dok se stručne institucije bave utvrđivanjem činjenica, neokaljanu sliku Domovinskog rata Ministarstvo branitelja putem ovog natječaja potiče kroz "izdavačku djelatnost na tematiku Domovinskog rata, izložbe na tematiku Domovinskog rata (npr. Izložba ratnih forografija ), edukativne izlete za djecu i mlade na tematiku Domovinskog rata, održavanje nacionalnih/lokalnih konferencija, aktivno sudjelovanje udruga u radu međunarodnih veteranskih i drugih asocijacija i u radu međunarodnih konferencija, suradnju s udrugama iz drugih zemalja".

Kako i na koji način udruge "promoviraju vrijednosti domovinskog rata", čini se da je državna tajna od visokog značaja

No kako i na koji način udruge to rade, čini se da je državna tajna od visokog značaja. Naime, na upit da nam se dostave imena članova stručnog povjerenstvu koje evaluira prijavljene projekte, u Ministarstvu tvrde kako "institut tajnosti imena članova stručnih radnih skupina osigurava članovima tih radnih skupina neovisnost i slobodu u njihovom radu od bilo kakvog pritiska" te se pozivaju na interni pravilnik u kojem nema ni riječi o navedenim tvrdnjama. Iz Ministarstva ne žele dati ni financijske izvještaje o provedenim projektima jer su, prema njihovim riječima, još u procesu obrade, iako je novi natječaj već u tijeku.

Vrlo je vjerojatno, sudeći po postojećoj praksi, da navedeni Pravilnik nije u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama obzirom da je jedno drugo tijelo javne vlasti, nakon odluke Agencije za zaštitu osobnih podataka, dostavilo isti tip informacija. A za vjerovati je i da će se s obzirom na novi Zakon o pravu na pristup informacijama (čl. 10, st. 8: "Tijela javne vlasti obvezna su na internetskim stranicama objaviti na lako pretraživ način zapisnike i zaključke sa službenih sjednica tijela javne vlasti i službene dokumente usvojene na tim sjednicama, te informacije o radu formalnih radnih tijela iz njihove nadležnosti") i mijenjati.

Iz oskudnih podataka o natječaju koje je Ministarstvo očito čita kao operacije visokog rizika za RH čiju tajnost treba sačuvati, može se vidjeti tek tko je prošle godine dobio potpore za vrlo uopćene kategorije kao što su međunarodna suradnja ili organiziranje tribina.

branitelji.jpg branitelji.jpg

Dok se država intenzivno bavi promicanjem vrijednosti Domovinskog rata, za one antifašističke na kojima se temelji naša država, nema više mjesta

Tako, primjerice, građani mogu saznati da je Ministarstvo dodijelilo njihovih 250 tisuća kuna  Udruzi dragovoljaca i veterana za 2. sastanak radne skupine za Jugoistočnu Europu (SCEA). No o kakvom je sastanku riječ, ne može se saznati ni na stranicama udruge, a predsjednik iste Đuro Dečak, inače sumnjičen za nestanak novca za nabavu oružja 1991, general poznat po pokušaju prikrivanja zločina u Paulin Dvoru jedini koji može davati informacije o tome, nije dostupan za odgovore. Slična stvar je i s Udrugom hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, koja je za međunarodnu suradnju dobila 100 tisuća kuna, a za promicanje vrijednosti Domovinskog rata 180 tisuća kuna. Nikakvih konkretnih podataka na stranici, predsjednik nedostupan.  I u  Zajednici udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u sklopu promicanja vrijednosti Domovinskog rata intenzivno se bave međunarodnom djelatnošću i za to su prošle godine dobili 150 tisuća kuna. Iako do osobe zadužene za razgovor s medijima po ovom pitanju nismo mogli doći, na njihovim stranicama može se pronaći informacija kako odlaze na konferencije veterana i slične aktivnosti.

I dok se država intenzivno bavi promicanjem vrijednosti Domovinskog rata, za one antifašističke na kojima se temelji naša država, nema više mjesta čak ni u ovoj vladi čija je najzastupljenija stranka proistekla iz Saveza komunista Hrvatske. Vidljivo je to ne samo po malim sredstvima koje dodjeljuje udrugama sudionicima Drugog svjetskog rata, već i po cjelokupnom odnosu najprepoznatljivijem kad je riječ o očuvanju spomeničke baštine. I nije tu riječ samo o vandalizmu - od 1990. do 2000. godine, od šest tisuća spomenika žrtvama fašizma i Narodno-oslobodilačkoj borbi, uništeno je više od polovice -  kojem povremeno još uvijek svjedočimo, već o potpuno zanemarenom odnosu prema, primjerice, spomeniku ustanku naroda Banije i Korduna autora Vojina Bakića na Petrovoj gori, da spomenemo tek jedan oko kojeg još samo brinu umjetnički kreativci ili nevladine udruge.

Ni želja ministra uprave Arsena Bauka da ukloni sve ulice s imenom Mile Budaka iz hrvatskih gradova i općina neće promijeniti ocjenu ove Vlade prema nekritičkom odnosu spram Domovinskog rata i navodnim priznanjem naslijeđa antifašizma. Ustrajnost u promicanju jedne slike o zadnjem ratu i slabašno očuvanje neupitnih vrijednosti prošlog reprezentativan su model djelovanja ove Vlade. Kao i u mnogim drugim politikama, deklariraju se kao promicatelji socijaldemokratskih vrijednosti, ali nekako ne bi to baš previše javno ni s konkretnim mjerama.

<
Vezane vijesti