Foto: UNHCRFoto: UNHCRRatovi u Siriji i Iraku, kao i oružani sukobi, kršenja ljudskih prava i sve lošiji sigurnosni i humanitarni uvjeti u drugim zemljama prošle godine doveli su do rekordnog porasta broja zahtjeva za azilom u industrijaliziranim zemljama u posljednje 22 godine, navodi se u izvještaju koji je danas objavio UNHCR.

Izvještaj Trendovi azila za 2014. godinu navodi procjenu da je prošle godine u industrijaliziranim zemljama podneseno 866 tisuća novih zahtjeva za azilom, što predstavlja porast od 45 posto u odnosu na 2013. godinu kada je registrirano 596.600 zahtjeva. Brojka za 2014. godinu najveća je od početka sukoba u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

"Stotine tisuća osoba postalo je izbjeglicama i tražiteljima azila uslijed ratova na Balkanu tijekom 90-tih godina", stavio je nove brojke u povijesni kontekst António Guterres, Visoki komesar za izbjeglice UN-a.

"Mnogi od njih našli su utočište u industrijaliziranim zemljama Europe, Sjeverne Amerike i u drugim zemljama. Nagli porast broja sukoba širom svijeta, a posebno dramatična situacija u Siriji, danas postavlja pred nas slične izazove. Naš odgovor mora biti jednako velikodušan sada kao i tada. Moramo osigurati pristup azilu, mogućnosti preseljenja i druge oblike zaštite za ljude koji bježe od ovih užasnih sukoba", izjavio je Guterres.

Do kraja 2013. godine, u svijetu je prisilno raseljeno 51,2 milijuna osoba uslijed progona, sukoba ili kršenja ljudskih prava. Oko 16,7 milijuna od toga su izbjeglice, a 33,3 milijuna su raseljeni unutar vlastitih zemalja.Državljani Sirije su 2014. godine bili daleko najbrojnija grupa tražitelja azila, s blizu 150 tisuća zahtjeva, što znači jedan od pet zahtjeva za azilom podnesenih u industrijaliziranom svijetu. Iračani su podnijeli 68.700 zahtjeva, što je skoro dva puta više nego prošle godine. Afganistanci predstavljaju treću najveću grupu tražitelja azila s blizu 60 tisuća podnesenih zahtjeva za azilom, a slijede ih državljani Srbije, Kosova i Eritreje. S više od 173.000 podnesenih zahtjeva, Njemačka predstavlja industrijaliziranu zemlju s najvećim brojem primljenih zahtjeva u 2014. godini. Jednu četvrtinu od tog broja čine zahtjevi Sirijaca. Prema procjenama, u Sjedinjenim Američkim Državama podneseno je 121.200 zahtjeva za azilom, većinom iz Meksika i zemalja Latinske Amerike. Turska, koja je do kraja 2014. godine pružila utočište za više od 1,5 milijun izbjeglica iz Sirije, primila je prošle godine 87.800 novih zahtjeva za azilom, uglavnom državljana Iraka.

Švedska, sa 75.100 primljenih zahtjeva za azilom, uglavnom državljana Sirije i Eritreje, je na četvrtom mjestu. Italija je registrirala 63.700 novih zahtjeva tijekom 2014. godine, najveći broj ikada u toj zemlji. Tražitelji azila u Italiji potiču uglavnom iz Malija, Nigerije i Gambije.

Treba spomenuti da je Rusija, koja nije obuhvaćena ovim izvještajem iz metodoloških razloga, primila oko 265.400 zahtjeva za privremenom zaštitom i 5.800 zahtjeva za dodjelu izbjegličkog statusa od strane državljana Ukrajine tijekom 2014. godine. Istovremeno, broj Ukrajinaca koji je tražio azil u 44 zemlje koje su obuhvaćene izvještajem porastao je s 1.400 u 2013. na 15.700 u 2014. godini. Usprkos ukupnom porastu broja zahtjeva za azilom, novopodneseni zahtjevi nisu ravnomjerno raspoređeni među 44 zemlje spomenute u izvještaju.Prošle je godine u industrijaliziranim zemljama podneseno 866 tisuća novih zahtjeva za azilom, što predstavlja porast od 45 posto u odnosu na 2013. godinu kada je registrirano 596.600 zahtjeva.

Izvještaj otkriva i druge nejednakosti, kao na primjer kad se u obzir uzme broj stanovnika jedne zemlje. U odnosu na broj stanovnika, Švedska je zemlja s najvećim brojem tražitelja azila, a slijede Malta, Luksemburg, Švicarska i Crna Gora. Premda je većina industrijaliziranih zemalja zabilježila rast broja zahtjeva za azilom prošle godine, neke zemlje su registrirale i pad, a prije svega Australija u kojoj je broj zahtjeva za azilom smanjen za 24 posto, tj. s 11.700 u 2013. na manje od devet tisuća u 2014. godini.

U Bosni i Hercegovini je u 2014. registrirano 50 novih zahtjeva za azilom, upola manje nego prethodne godine. Izvještaj UNHCR-a Trendovi azila za 2014. godinu bazira se na podacima dobivenim od vlada 44 zemlje u Europi, Sjevernoj Americi i dijelovima Azije i Pacifika. Broj osoba koje se prijavljuju za izbjeglički status u industrijaliziranim zemljama je tek jedan element globalne slike prisilnog raseljavanja uzrokovanog sukobima i progonom. Do kraja 2013. godine, u svijetu je prisilno raseljeno 51,2 milijuna osoba uslijed progona, sukoba, opsega nasilja ili kršenja ljudskih prava. Oko 16,7 milijuna od toga su izbjeglice, a 33,3 milijuna su interno raseljeni unutar vlastitih zemalja. Blizu 1,2 milijuna su tražitelji azila.

Ključne riječi: azil, izbjeglice, Sirija, Irak
<
Vezane vijesti