Foto: M.K:Foto: M.K:Društvo arhitekata Dubrovnika izdalo je priopćenje povodom uočenih nelogičnosti u izmjenama i dopunama Prostornog plana i Generalnog plana grada Dubrovnika te upozorilo na posljedice koje će te izmjene donijeti.

"U više navrata smo, sudjelujući u javnim raspravama i kroz vijećnike na Gradskom vijeću, ukazivali na nedostatke, neusklađenost i nekvalitetnost prostornih planova. Ovoga puta reagiramo na činjenicu da na stranicama grada u pročišćenim tekstovima Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika u članku 6.3. i Izmjena i dopuna Generalnog plana uređenja Grada Dubrovnika  u članku 49.9. stoji sljedeći tekst: U okviru obuhvata planova užeg područja i propisanih arhitektonsko-urbanističkih natječaja na prostoru Gruškog polja, visina poslovnih građevina može biti viša od visine visokih građevina propisanih u članku 42. ove Odluke, ali ne veća od 35 metara"., navode iz Društva arhitekata Dubrovnika te dodaju kako je u konačnom prijedlogu izmjena i dopuna, ali i javnoj raspravi, u istom tekstu stajala brojka 25 metara.

Riječ je o razlici od deset metara, što predstavlja tri kata, tj. veliki broj kvadrata poslovnog i stambenog prostora.

Iz Društva arhitekata Dubrovnika navode kako tim činom dolazi do posljedica u prostoru te se pitaju jesu li potrebni neboderi od 35 metara pokraj ljetnikovaca u Gruškom polju. Navode kako je također problematično koruptivno i nezakonito djelovanje unutar same gradske uprave, kao i činjenica da je javnost prilično ravnodušna po to pitanju.  

"Pozivamo odgovorne iz Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša da nam odgovore kad i kako je došlo do razlike između konačnog teksta Izmjena i dopuna prostornih planova i ovog, pročišćenog teksta objavljenog na stranicama grada“, pozivaju iz Društva arhitekata Dubrovnika.

Ključne riječi: Dubrovnik, korupcija, arhitektura
<
Vezane vijesti