Osmi Zagreb Film Festival započeo je filmom "Razumno rješenje" Jörgena Bergmarka koji je ostao iznenađen svečanošću otvorenja festivala

Jack pot pitanje s otvaranja 8. Zagreb Film Festivala zasigurno je što je prošlo kroz glavu švedskom redatelju Jörgenu Bergmarku kad je shvatio da na otvorenju tamo neke balkanske državice, sjedi sam predsjednik iste te države. Može biti da mu ništa nije bilo jasno, ali je svima u dvorani bilo puno toga jasno kad je sa pozornice prije prikazivanja njegovog filma izgovorio pošalicu koja je išla otprilike ovako: "This is the first time that I am screening a film to the President". Iz takve perspektive gledano, srećom pa protokol nije održan u "smrdljivoj" velikoj dvorani SC-a već u vrlo građanski looking kino Europi, jer tek tada Šveđaninu ništa ne bi bilo jasno.

Nakon za naše kulturne prostore toliko nužne svečane uvertire, ZFF se otvorio možda dosad najboljim filmom. "Razumno rješenje" već spomenutog Bergmarka, dobar je i inteligentan film o ljubavnom četverokutu srednjovječnih parova koji se na "racionalan" način pokušavaju iskoprcati iz, blago rečeno, nezahvalne emocionalne situacije. Film jako dobro grata po dogmi racija koju nam svakodnevno plasiraju (pogotovo) razni časopisi koji prenose (većinom) američka istraživanja o lakim rješenjima za sretan brak, vezu život...u obliku ekspresnih rješenja o tome kako imati dobru vezu, kao prepoznati lošu vezu, kako izbjeći svaku mogućnost loše i sl. S tim da nikome nikad ne padne na pamet pripomenuti da emocije jednostavno nisu racionalne.

 

milan_bandic_ivo_josipovic_hrvoje_hribar.jpg milan_bandic_ivo_josipovic_hrvoje_hribar.jpg

 

Sve u svemu, vrlo pametan, secirajući film. Jedina mu je zamjerka možda je u osjećaju da i sam film pati od razumnih rješenja pa izostaje katarza nakon što se na platnu pojavi odjavna špica. Iako su emocije, padovi i sva iracionalnost karakteristična za emocionalne veze, prštale na sve strane zahvaljući jako dobrim i uvjerljivim glumcima, izostala je šaka u želudac koju je za očekivati kad se prihvati ovako mučne teme. Ili kako je to sam redatelj poručio presidenteu i el mayeru prije filma: "don't do it at home".


Što nas čeka danas na ZFF-u

U dugometražnoj konkurenciji na programu je "Medalja časti" rumunjskog filmaša Calina Petera Netzera koji prati 75-godišnjeg Iona u post-Ceauşescovo doba. Ispunjen ironičnim humorom koji je postao zaštitni znak suvremene rumunjske kinematografije, ovaj je film na festivalima diljem svijeta nagrađen nizom nagrada. Spomenuti film bit će prikazan u dva termina: u 10.30 sati u kinu Tuškanac te u 19.30 sati u kinu Europa.

U večernjim terminima - 19.30 sati u kinu Tuškanac te u 20.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti - svakog će dana biti prikazani filmovi iz programa Velikih 5. Spomenuti program uključuje kinohitove pet velikih europskih kinematografija: Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije. Britanski predstavnik je film "Sex&Drugs&Rock&Roll" autora Mata Whitecrossa Naslovljen je po pjesmi jednog od najutjecajnijih i najoriginalnijih britanskih pjevača i autora pjesama u posljednjih trideset godina, začetnika punka i novog vala u UK-u Iana Duryja, a riječ je o vjernoj rekonstrukciji njegova života.

Plesni centar u slijedećih će sedam dana biti domaćin slijedećih programa - Film: protest i Moj prvi film. U potonjem su u ponedjeljak na repertoaru prvijenci dvaju danas renomiranih redatelja: "Ubit ću te, Wolf" diplomski je rad Wolfganga Petersona ("Instinkt", "Oluja svih oluja", "Air force one", "Troja"), a "Leptiri" prvijenac Wolfganga Beckera, redatelja megauspješnog filma "Good Bye, Lenin!".

Popratna događanja- niz predavanja pod nazivom "Novi digitalni svijet" - pripremite se za budućnost u četiri sata koa će svim zainteresiranima pružiti jedinstven i cjelovit uvod u svijet novih medija i digitalnih platformi, popraćen nizom primjera i poslovnih rješenja. Predavanja će održati vrhunski svjetski stručnjaci iz tog područja: Asta Wellejus, voditeljica odjela za razvoj produkcijske tvrtke Zentropa, Frank Boyd, bivši voditelj kreativnoga razvoja pri BBC-jevu odjelu za inovativnost i učenje te Wendy Bernfeld, međunarodna stručnjakinja za licenciranje sadržaja u području filma, televizije i novih medija.

Ključne riječi: ZFF
< >
Vezane vijesti