H-Alter
refugee_bike_kitchen_2_c_fonds_soziales_wien.jpgTražitelji azila u sklopu projekta Refugee Bike Kitchen pomažu Bečanima pri popravljanju njihovih bicikla i istovremeno uče njemački jezik.

"Refugee Bike Kitchen" dio je integracijskog projekta "wieder wohnen" ("ponovno stanovati") koji pomaže u nalaženju smještaja za beskućnike u Beču od 2005., a od 2015. brine i o oko 570 tražitelja azila smještenih u tri paviljona nekadašnjeg gerijatrijskog centra u Wienerwaldu. Tražitelji azila nemaju pravo na nadoknadu putnih troškova. Kako bi povisili njihovu mobilnost, paviljonima su donirani bicikli koje stanovnici paviljona mogu unajmiti. Vrlo brzo se ispostavilo da bicikle svako toliko treba servisirati ili da se na njima nešto mora popraviti. Voditelj projekta Stefan Höfer objašnjava da je tako i nastala radionica za bicikle u kojoj i tražitelji azila mogu raditi.

Voditelj popravljaonice "Refugee Bike Kitchen" Andreas Maier naglašava važnost socijalne komponente čitavog projekta. Izbjeglice su često traumatizirani zbog svega proživljenog, a povezivanje sa zajednicom i mogućnost da nešto rade i uče novi jezik, velika su pomoć na početku novog života u stranoj zemlji.

Izbjeglice su često traumatizirani zbog svega proživljenog, a povezivanje sa zajednicom i mogućnost da nešto rade i uče novi jezik, velika su pomoć na početku novog života u stranoj zemlji.

Sam proces dobivanja azila traje jako dugo. U radionici tražitelji azila ne uče samo njemački jezik, nego uče i o kulturi Austrije i Beča, kako se kao biciklist ponašati u prometu, kako bicikl treba biti opremljen, itd.

Nakon nekog vremena je projekt proširen i otvoren i za Bečane, a i izbjeglice im pomažu u popravljanju bicikla. Korištenje radionice i alata je za sve besplatno pa su potrebne donacije poduzeća kako bi se skladište rezervnih dijelova popunilo i prikupio sav potreban alat.

U radionicu su uključeni ne samo odrasli muškarci, nego i djeca i žene, a organiziran je i tečaj učenja vožnje na biciklu, budući da se ispostavilo da mnoge izbjeglice, velikim dijelom žene, ne znaju voziti bicikl.

Kako se ne bi sve vrtjelo samo oko bicikla, u trima paviljonima organizirane su i sportske aktivnosti hrvanja, nogometa te tečaj plesa. Za djecu do pet godina postoje dječje igraonice, a za djecu školske dobi dodatna nastava. Volonteri osim toga nude i tečajeve njemačkog jezika, ali i šivanja.

Održavanje paviljona financijski potpomaže Socijalni fond Beča čija je tvrtka kći i "wieder wohnen".

Ključne riječi: izbjeglice, bicikl, Beč
<
Vezane vijesti