dosta_je_rezova_copy24262.pngZabrinjavaju vas posljednji rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu i višegodišnje smanjivanje javnih sredstava za kulturu i netransparentnost njihove dodjele? Potpišite peticiju, poziva inicijativa Dosta je rezova!

Inicijativa Dosta je rezova! upozorava kako će politika smanjivanja sredstava za kulturu imati vrlo ozbiljne posljedice po razvoj umjetničke i kulturne produkcije u Hrvatskoj na svim razinama, institucionalnoj i vaninstitucionalnoj. "Rezovi nisu razvojna mjera. Rezovi su sredstvo discipliniranja i ušutkavanja. Za kulturu koja pripada svima! Dosta je rezova!", poručuju iz inicijative te pozivaju građane da ih podrže potpisom peticije. 

Peticijom kojom se možete pridružiti ujedinjenoj borbi umjetnica_ka, radnica_ka u kulturi, samostalnih, nezaposlenih i zaposlenih, radnika u institucijama i udrugama za svoja radnička prava i bolje mjesto za kulturu, traži se sljedeće:

Rezovi nisu razvojna mjera. Rezovi su sredstvo discipliniranja i ušutkavanja.

1. "Tražimo da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture. Dosta je uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama."

2. "Tražimo proračunski rast budžeta za kulturu na 3%. Tražimo da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka. Dosta je nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava."

3. "Tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu. Dosta je sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje."

4. "Tražimo od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture - od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija. Dosta je sustavnog uništavanja javne kulturne infrastrukture na svim razinama. Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici.”

5. "Tražimo javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike."

6. Peticiju možete potpisati OVDJE, a prosvjedu se pridružite u ponedjeljak, 4. veljače, u 15 h ispred zgrade Ministarstva kulture, Runjaninova 2, Zagreb.

<
Vezane vijesti