Prtscr YT<br>Prtscr YT
Na izborima u Rumunjskoj novim je predsjednikom neočekivano postao Klaus Iohannis, kojega su na tu poziciju doveli ponajviše mladi i rumunjska dijaspora, umorni od korumpirane vlasti.

Novo političko lice, Klaus Iohannis, postao je u nedjelju predsjednik Rumunjske, iznenadivši premijera Victora Ponta. Za taj su neočekivani rezultat zaslužni mladi i rumunjska dijaspora koji su se dignuli protiv vlasti koju se optužuje za korupciju.

Novoizabrani je predsjednik pozvao parlament da odbaci zakon koji je osmislila parlamentarna većina Victora Ponta, a kojim bi se omogućila amnestija brojnih političara koji su osuđeni za korupciju

Euronews je pitao za mišljenje novinara Emila Hurezeanua, autora biografije novoizabranog predsjednika. "Govorimo o ljudima koji odlaze i vraćaju se, koji možda žive i rade u nekoj drugoj zemlji, o ljudima koji znaju čitati, koji imaju pristup internetu i dišu slobodno. Mislim da je na ovaj način logika javnog mišljenja pobijedila onu političkih elita", analizira Hurezeanu.

Novoizabrani je predsjednik pozvao parlament da odbaci zakon koji je osmislila parlamentarna većina Victora Ponta, a kojim bi se omogućila amnestija brojnih političara koji su osuđeni za korupciju.

Tisuće Rumunja već je počelo tražiti od aktualne vlasti odstupanje s dužnosti. Mnogi u novoizabranom predsjedniku, koji je etnički Nijemac, vide potencijalni katalizator za promjene, nužne u zemlji koja je druga najsiromašnija nacija u EU-u.

Ključne riječi: Rumunjska, korupcija
<
Vezane vijesti