Na glavnom zagrebačkom trgu, od 5. do 11. studenog, održava se već tradicionalna manifestacija Martinje v' Zagrebu
martinje_zg.hr.jpg

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja - krštenja mošta u mlado vino na dan sv. Martina 11. studenog, koji se kod nas njeguje naročito u sjeverozapadnim vinorodnim područjima Hrvatske. Himnom „Došel je došel Sveti Martin", vinskim zapovjedima, statutima i regulama te uz vinski brevijar obavlja se ceremonija krštenja mošta. Priređivanjem martinjskih veselica i pajdašija uz mlado vino, štuju se običaji, nastavlja tradicija te iskazuje i očituje gostoljubivost.

Završna svečanost, ceremonija krštenja mošta održat će se u ponedjeljak, 11. studenog u 13 sati, uz kulturno-umjetnički program u izvedbi zagrebačkih KUD-ova.

Nakon toga, od 15. do 30. studenog, kada počinje adventski program, u zagrebačkoj kući održat će manifestacija Okusi i mirisi Hrvatske, na kojoj će se prezentirati tradicijski specijaliteti i kuhinja iz šest hrvatskih županija. Poznati hrvatski kuhari spravljat će tradicijske specijalitete, uz besplatne degustacije, a poljoprivredni proizvođači nuditi svoje proizvode.

Martinje v' Zagrebu organiziraju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Udruga Vinske ceste grada Zagreba, a manifestaciju je otvorio Emil Tuk, pročelnik GU za poljoprivredu i šumarstvo.