Foto: FotopoetikaFoto: FotopoetikaKnjige će se moći besplatno posuđivati i ostavljati, a smisao je ponuditi nov, dodatan sadržaj kako stanovnicima Šibenika, tako i posjetiteljima grada.

U subotu ujutro, 25. svibnja, prigodnim programom bit će službeno otvorena knjižnica na otvorenom za slobodnu posudbu knjiga u Šibeniku u sklopu projekta "Opendoor Library – Šibenik – grad prijatelj knjige". Knjižnica će biti postavljena uz Turističko – informativni centar (TIC) na obali, kraj kluba Azimut, a sadržavat će knjižničnu građu na stranim jezicima te je namijenjena domaćim i inozemnim posjetiteljima. Postavljanje knjižnice projekt je Kulturne udruge Fotopoetika, a njen je izgled osmislio Mario Juras, poznat kao Lulas art!

Knjižnica će sadržavati knjižničnu građu na stranim jezicima te je namijenjena domaćim i inozemnim posjetiteljima. 

Knjižnica je posvećena Faustu Vrančiću, velikom Šibenčaninu, jednom od najglasovitijih humanista Europe, kao autoru "Rječnika pet najuglednijih europskih jezika" (1595.), prvog hrvatskog rječnika uopće. Iako rođen u Šibeniku za koji je ostao vezan cijeli život koji ga je odveo na daleke pute, u Šibeniku ima jako malo toga što bi strancu dalo naslutiti da se nalazi u rodnom gradu autora "Letećeg čovjeka". Ovo je tek mali korak naprijed za Fausta Vrančića i Fotopoetiku koja angažirano podsjeća na hvalevrijedne pojedince koje je lokalna zajednica zaboravila. Prije nekoliko godina organizirana je manifestacija "Aime Cesaire na žalu Martinske" nakon čega je podignuta spomen ploča na kuću njegovog velikog prijatelja i Šibenčanina, Petra Guberine, u Docu.

Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika podržali su projekt KU Fotopoetika "Opendoor library – Šibenik – grad prijatelj knjige". Prvu knjižničnu građu na stranim jezicima donirala je Gradska knjižnica Juraj Šižgorić. Knjige će se moći besplatno posuđivati i ostavljati, a smisao je ponuditi nov, dodatan sadržaj kako stanovnicima Šibenika, tako i posjetiteljima grada.

Istog dana, ispred TIC-a, u suradnji s klubom Azimut bit će održan buvljak knjiga, stripova i bookmarkera pa iz Fotopoetike pozivaju sve zainteresirane koji bi htjeli sudjelovati u buvljaku da se jave na mail snjezanaklaric5@gmail.com / fotopoetika@gmail.com ili u Facebook inbox Fotopoetike i Azimuta te rezerviraju svoj štand na kojem će prodavati / razmjenjivati svoje knjige, stripove i bookmarkere! Sudjelovanje je besplatno, a prethodna najava obvezna zbog ograničenog broja sudionika.

Ključne riječi: Šibenik, knjige, čitanje, dobra ekonomija
<
Vezane vijesti