Foto: sikdFoto: sikdPredsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić izrazio je razočaranost pregovorima Mosta s Domoljubnom i koalicijom Hrvatska raste te izrazio posebnu zabrinutost za daljnje urušavanje radničkih prava i poziciju radnika za koje smatra da su postali praktički robovi posljednjim Zakonom o radu.

"Ovo što pratimo postaje pomalo zabrinjavajuće s pozicije sindikata i radništva, jer se ti razgovori uglavnom svode na to tko će se kome pridružiti i tko će doći na vlast. Dvije najveće stranke i njihovi koalicijski partneri nude sve, netko i sebe da bi netko došao, a netko ostao na vlasti", poručio je Bulić danas na konferenciji za novinare u Puli.

Izrazio je zabrinutost što pregovarači, kako je rekao, njeguju izuzetno ružan neoliberalni kapitalizam, zapitavši se gdje su u toj priči radništvo, umirovljenici, zdravstvo te mirovinski i obrazovni sustav. Sindikat je, dodaje, zabrinut i traženjem daljnje fleksibilizacije radne snage, premda su radnici izmjenom Zakona o radu došli u situaciju da su praktički postali robovi.

"Traženje konkurentnosti našeg gospodarstva na svjetskoj razini su obične floskule i gluposti koje nemaju veze s ničim, jer danas imamo Sindikat je zabrinut i traženjem daljnje fleksibilizacije radne snage, premda su radnici izmjenom Zakona o radu došli u situaciju da su praktički postali robovisituaciju da je gotov proizvod, koji se uveze iz država gdje je skroz jeftina radna snaga, za 20 posto jeftiniji nego samo repromaterijal koji bi došao u Hrvatsku da se napravi jedan takav proizvod. Problemi su drugdje, propadanje malih i srednjih poduzeća ili obrta u Hrvatskoj su rezultat uvozničke mafije", istaknuo je Bulić.

Osvrnuvši se na predloženu reformu jedinica lokalnih samouprava kazao je kako za sindikat nije najveći problem u broju općina, gradova i županija, već u političkoj hobotnici koju su stvorili političari na razini jedinica lokalne samouprave, sa svojim dugogodišnjim pozicijama u koju su uvučeni i porezni sustav države, pravosuđe, policija i državno odvjetništvo, a sve na štetu građana.

"Tu hobotnicu treba uništiti, i to na način da netko ne može biti na istoj funkciji više od četiri godine", rekao je Bulić i ponovio kako je sindikat razočaran pristupom pregovorima o sastavljanju nove vlade. Kao jedinu pozitivnu stranu u tome smatra to da se u budućnosti neće dešavati s jedne strane bahatost, arogancija i omalovažavanje, a s druge strane nacionalizam pod krinkom domoljublja.       

Ključne riječi: radnička prava, sindikati
<
Vezane vijesti