Foto: I.P.Foto: I.P.Prva skupina u kojoj se nalazi 31 Sirijac stigla je u utorak u Nizozemsku, objavile su vlasti te zemlje, a i druge države počinju s prihvatom u skladu s dogovorom EU-Turska. Turska se dogovorila s Europskom unijom da preuzme sve migrante i izbjeglice koji preko Eegejskog mora dođu ilegalno na grčke otoke, a u zamjenu će za svakog primljenog migranta jedan iz Turske biti primljen u EU.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je 78 Sirijaca poslano u Njemačku kao dio sporazuma između Turske i EU-a. Agencija dpa piše da ih je 11 poslano i u Finsku.

Europski čelnici među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel trebali bi 16. travnja u Kilisu, na jugoistoku Turske, inaugurirati kompleks za sirijske izbjeglice izgrađen zahvaljujući fondovima EU-a, objavio je Davutoglu.

Turska je također kazala da će u srijedu preuzeti dvjesto migranata s grčkih otoka. Vlasti u Grčkoj objavile su da za utorak nije planirana ni jedna deportacija jer traju obrade zahtjeva za azil, prenijele su agencije.

Tri turska broda u ponedjeljak su ukrcala 202 migranta na Lezbosu i Hiosu, te iz prevezla u u turski grad Dikili. Time je realizirana prva primjena tursko-europskog sporazuma potpisanog prošli mjesec.

Ključne riječi: izbjeglice, EU, turska
<
Vezane vijesti