Foto: L.R.Foto: L.R.Nekoliko stotina građana okupilo se u Zagrebu i podržalo opći štrajk žena u Poljskoj.

U organizaciji inicijative Obrani pravo na izbor, nekoliko stotina građana okupilo se jučer u Varšavskoj ulici u Zagrebu kako bi izrazili solidarnost prema općem štrajku žena u Poljskoj. Naime, žene u Poljskoj nalaze se pod udarom novih parlamentarnih mjera koje direktno napadaju njihova reproduktivna prava potpunom kriminalizacijom pobačaja, stoga su jučer stupile u masovni štrajk.Nazadnjačke proklerikalne snage u Hrvatskoj zadnjih su godina dobile novi uzlet u obliku raznih inicijativa koje su odjenule plašt civilnih udruga, te se, osim na Katoličku crkvu, oslanjaju i na know how sa Zapada

Svjesni važnosti ovog problema, jučer su se u Varšavskoj okupili brojni građani.

''Žene u Poljskoj nemaju pravo na pobačaj na zahtjev od 1993. godine, a u posljednje vrijeme suočene su s opasnošću potpune kriminalizacije pobačaja. Danas je u Poljskoj pobačaj legalan jedino u tri slučaja - kad je ženino zdravlje i život ugrožen, kada je fetus teško malformiran i kad je trudnoća posljedica kaznenog djela. Poljski parlament je prošli tjedan pustio u proceduru inicijativu kojom pobačaj kriminalizira do te mjere da se pobačaj u potpunosti zabrani, da se kazneno progone čak i žene koje dožive spontani pobačaj. Inicijativu za legalan i dostupan pobačaj na zahtjev, parlament je odbio", rekla je okupljenima Lana Bobić iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

U znak protesta, na tisuće žena u Poljskoj odlučilo je jučer održati opći ženski štrajk kako bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava. Osim prosvjeda, one jučer nisu išle na posao, na fakultete, niti su obavljale svoje druge redovne aktivnosti. Umjesto toga, odjevene u crno, održavale su demonstracije i druge javne akcije. Štrajk je inspiriran povijesnim Crnim ponedjeljkom kojeg su izvele žene na Islandu 1975. godine.

Na jučerašnjem zagrebačkom prosvjedu bile su i poljske aktivistice koje su u petom mjesecu podržale kontraprosvjed udruge Obrani pravo na izbor kad je gradom šetala konzervativna kolona Hoda za život. Glazbeni pečat prosvjedu dao je Le Zbor otpjevavši antifašističku pjesmu Ay Carmela.

Frontalni napad koji na ženska reproduktivna prava spremaju konzervativne snage u Poljskoj u nešto se blažem obliku već godinama priprema i u Hrvatskoj. Bojani Genov iz Ženske mreže Hrvatske potpuno je jasno da i mi imamo svoje konje za reakcionarnu utrku.

"Ovdje smo da iskažemo solidarnost s Poljakinjama, ali i da pokažemo da smo se spremne djelatno zauzeti za očuvanje naših prava u Hrvatskoj gdje konzervativna revolucija već bjelodano traje. Oni su vrlo agresivni i dobro financirani, sa snažnom logističkom podrškom Crkve koju ostali dijelovi civilnog društva ne mogu imati. Od Ustavnog suda tražimo da se referira na postojeće odluke Europskog suda za ljudska prava i da prizna pravo na pobačaj", kazala je Genov i dodala da je djelovanje tih društvenih skupina u interesu kapitala kako bi se ljudi porobili i bili poslušni, te strahovali za svoja prava, slobode i radno mjesto.U znak protesta, na tisuće žena u Poljskoj odlučilo je jučer održati opći ženski štrajk kako bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava

Nazadnjačke proklerikalne snage u Hrvatskoj zadnjih su godina dobile novi uzlet u obliku raznih inicijativa koje su odjenule plašt civilnih udruga, te se, osim na Katoličku crkvu, oslanjaju i na know how sa Zapada.

''Prema našim saznanjima, radi se o jednoj maloj grupi dobro umreženih osoba koje su pokrenule različite inicijative i organizacije civilnog društva koje su bliske Katoličkoj crkvi, poput 40 dana za život, Vigilare, U ime obitelji itd. Aktivno rade na tome da abortus bude potpuno zabranjen. U zadnje tri godine, njihove su se zagovaračke aktivnosti poboljšale, očito se dogodio transfer znanja iz SAD-a gdje postoji niz takvih organizacija koje imaju dugu tradiciju neokonzervativne agende i religijske desnice, posebno zadnjih 40-ak godina. Te organizacije u Hrvatskoj počinju koristiti drugačiji jezik, koriste naš ljudskopravaški diskurs za svoje nedemokratske ciljeve'', upozorila je Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

S obzirom na solidnu posjećenost, dojam s jučerašnjeg prosvjeda solidarnosti svakako može biti pozitivan. Konzervativnim društvenim skupinama koje u neoliberalnom vremenu pojačane materijalne nesigurnosti nastoje uvesti stegu i disciplinu u obitelj, uvijek se vrijedi odupirati i ukazivati na njihovu štetnu ulogu žestokog čuvara društvenog statusa quo.

Ključne riječi: Poljska, pobačaj
<
Vezane vijesti