H-Alter
Foto: prtscr UZORFoto: prtscr UZORProgram "Zajedno za djecu i planet Zemlju", kojim se kroz eko radionice, potiče i omogućava održivo gospodarenje otpadom u vrtićima i školama nastavlja se i ove godine u Koprivnici zahvaljujući suradnji UZOR-a i Vetropack Straže iz Huma na Sutli.

Kroz zanimljiv i raznovrstan program eko radionica djecu se poučava svim tajnama prepoznavanja, ponovne upotrebe, odvojenog sakupljanja i recikliranje otpada. A kroz igru, kao najvažniji aspekt dječjeg života, djeca su potaknuta da otpad odlažu u predviđene Eko kutije.

Svaka Eko kutija namijenjena je za odvojeno sakupljanje jedne vrste otpada i privlači dječju pažnju putem originalno osmišljenog lika koji utjelovljuje otpad na djeci zanimljiv način: Vila Papirica (papir), Petko Peti (plastika), Bocko Boca (staklo), Limenko Lim (metal), Straško Strašić (tekstil) i Lovac na munje (baterije).

Slijedom toga, dobre namjere UZOR-ovog programa i Bocka Boce prepoznala je Vetropack Straža iz Huma na Sutli kao jedini proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj.

Vetropack Straža, s obzirom na nisku stopu recikliranja stakla, godinama provodi komunikacijske mjere usmjerene podizanju svijesti stanovništva o važnosti pravilnog zbrinjavanja stakla, ali i drugih vrsta otpada. Njihova primarna ciljna skupina su djeca mlađeg uzrasta jer to je pravo vrijeme za razvoj željenih navika u postupanju otpadom. Stoga uvijek rado podržavaju ustanove, firme, udruge i sve one koji dijele njihovu ideju o recikliranju.

"Sviđa nam se način na koji UZOR provodi te mjere. Logično je da Vetropack Straža, u kojoj staklena ambalaža počinje i završava svoj životni ciklus, postane prijateljem Bocka Boce. Raduje nas što se širi krug prijatelja ljudi koji dijele istu misiju – Hrvatsku bez smeća“, poručuju iz Veropack Straže

Program Zajedno za djecu i planet Zemlju se razvio na temeljima građanske inicijative koju je UZOR pokrenuo u gradu Koprivnici još 2012. godine.

Ključne riječi: gospodarenje otpadom, djeca, Uzor, koprivnica
<
Vezane vijesti