H-Alter
Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscMreža mladih Hrvatske povodom današnjeg Međunarodnog dana mladih upozorava na sve veći problem stambenog pitanja za mlade u Hrvatskoj, što ugrožava socijalni i ekonomski opstanak mladih u zemlji. "Dugoročni najam stanova mladima je teško osigurati zbog nereguliranosti tržišta i sve veće tendencije ka kratkoročnom, turističkom najmu, dok kupovina vlastitog stana za sadašnju generaciju sve više postaje fantazija"; ističu.

Ne čudi stoga činjenica da se Hrvatska nalazi u samom vrhu Europe prema postotku mladih koji još uvijek žive sa svojim roditeljima, uz prosječnu dob od 31.5 godina. Čak 45.2 posto stanovništva u Hrvatskoj plaća najamninu po tržišnoj cijeni i troši više od 40 posto svojeg ekvivalentnog raspoloživog dohotka na stanovanje.

Prema istim podacima otprilike svaki 20. stanovnik EU-a u 2016. godini trpio je krajnju stambenu nezbrinutost, dok je stopa prenapučenosti (broj osoba koja živi u stanu ili kući unutar ili preko realnih kapaciteta) za Hrvatsku iznosila više od 40 posto. Pritom je kod mladih prenapučenost iznosila gotovo 60 posto.

"Stopa prenapučenosti služi kao jedna od ključnih dimenzija za ocjenjivanje kvalitete stanovanja. Sve ovo jasno naznačuje da se približava ozbiljna stambena kriza u Hrvatskoj, koja će teško pogoditi mlade", zaključuju iz MMH.

Ključne riječi: mladi, stanovi, pravo na stan, MMH
<
Vezane vijesti