park_lokacija_za_gradnju_crkve_zupnog_dvora_i_parkiralista_ii.jpgInicijativa građana Trnjanske Savice Čuvamo naš park poslala je otvoreno pismo gradonačelniku Milanu Bandiću, u kojemu traže da se nađe zamjenska lokacija za gradnju crkve u naselju. Naime, lokalna župa Blaženoga Alojzija Stepinca nedavno je zatražila lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve i župnog dvora u jedinom zelenom, uređenom parku u naselju.

Predloženi projekt se zove "Uređenje parka i gradnja crkve", ali Inicijativa upozorava kako park s dječjim igralištem (poklon grada Mainza) već godinama postoji te je njegova uređenost neupitna.Inicijativa je još prije tri godine organizirala druženje u parku na kojem je preko 800 sudionika jasno poručilo gradskoj upravi da planiranu gradnju crkve smatraju uzurpacijom javnog prostora

"To je centralni park našeg naselja, park s uređenim stazicama, posađenim drvećem, postavljenim klupicama, park u kojem dane provode roditelji s djecom, stariji šetači; park u kojima su mnogi napravili svoje prve korake, park u kojem smo odrastali", stoji u pismu gradonačelniku Milanu Bandiću.

Gradnja predviđa ukupnu tlocrtnu površinu građevine oko 1600m2, što čini 30 posto parka (uključivo 2 garaže unutar župnog dvora, što podrazumijeva vožnju i zagađenje unutar parka) te još 30 parkirnih mjesta na mjestu sadašnje zelene površine.

"Činjenica da bi se gradnjom rušila stabla, šetnice, postavljene klupice, čine taj zahtjev krajnje neuviđavnim, neskromnim i nama neprihvatljivim", napominju iz Inicijative.

Inicijativa građana Čuvamo naš park još je prije tri godine organizirala druženje u parku na kojem je preko 800 sudionika jasno poručilo gradskoj upravi da planiranu gradnju crkve smatraju uzurpacijom javnog prostora. Gradonačelnik je tada obećao da se ništa neće graditi protiv volje građana. Do sada je prikupljeno više od 1200 potpisa za peticiju "Grupa građana za izgradnju crkve, ali ne u našem parku".

"Ne znamo kada je i pod kojim okolnostima u katastar ubačena nepostojeća 'prometnica' između gradilišta i susjedne zgrade pa tako susjedi prestaju biti susjedi koji imaju pravo žalbe. Želimo vjerovati da Grad Zagreb nema s Crkvom nikakve dogovore za koje javnost ne smije znati. Želimo vjerovati da živimo u zemlji u kojoj demokratska procedura nije samo fasada za tajne sporazume", ističe se u pismu Bandiću.

Od Bandića traže da ne ignorira njihovo pismo i spriječi nepotrebno uništenje veoma bitnog parka.

Više o inicijativi Čuvamo naš park i načinima kako ih podržati, pronađite ovdje.

 

aem_copy88954.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti