Ministarstvo kulture obavijestilo je Društvo za zaštitu i očuvanje Marjana kako misli bi gradnju na tom popularnom splitskom brdu trebalo zamrznuti do donošenja prostornog plana. Lokalni aktivisti nadaju se da će se i Gradsko vijeće prikloniti ministarstvenom mišljenju.

Bura oko Marjana ne jenjava. Posljednji udar stiže iz Zagreba, i to iz Ministarstva kulture, koje je u jučerašnjem dopisu adresiranom na Društvo za zaštitu i očuvanje Marjana izrazilo mišljenje o potrebi „donošenja moratorija na izdavanje svih vrsta dokumenata vezanih uz gradnju novih građevina do donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja (PPPO)", pozivajući se pritom na Zakon o zaštiti prirode.

marinic.jpg

Na taj način bi bio razriješen birokratsko-proceduralno-zakonski kaos regulacije besporavnog betoniziranja Marjana, nastao neusklađenošću granica park šume i splitskog GUP-a, koji je omogućio različita tumačenja nadležnosti i izgradnje u prošlosti. Kao i mogućnost njegova održavanja u naredne dvije godine, do donošenja PPPO-a, temeljnog dokumenta za upravljanjem Marjanom.

Prijedlog za njegovu izradu, Gradsko je vijeće u prosincu prošle godine uputilo Županijskoj skupštini koja je za to zadužena. Društvo Marjan je tada zatražilo da se stavi moratorij do njegova donošenja, no viša instanca vlasti - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, uputilo je dopis u kojem je objašnjavalo da je PPPO strateški dokument na koji, prema Zakonu o prostornom uređenju, ne može biti stavljen moratorij.

U međuvremenu je Fani Horvat, nevjenčana gradonačelnikova supruga krenula u pohod na svoj dio Marjana, što je mobiliziralo građane da stanu na kraj devastaciji park šume, unutar koje se, prema informacijama nezavisnog vijećnika Nikole Grabića, nalazi 57 objekata od čega njih dvije trećine nemaju dozvole. Njene planove je omeo i DORH, koji se uključio u čitavu priču s obzirom da, prema Zakonu o zaštiti okoliša, prilikom kupnje zemljišta, nije poštovano pravo prvokupa. Zaključili su da čertvrtina zemljišta na kojemu Fani planira graditi restoran i kafić spada u pomorsko dobro, pa uopće nije ni smjelo biti prodano.

marjan_duje.jpg

U Društvu Marjan, napominje Marinić, još uvijek čekaju i odgovor od treće nadležne institucije državne vlasti - Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, da s obzirom na Zakon o šumama, prema kojem gradnja objekata unutar šume nije moguća, iznese svoje mišljenje.

Za nadati se da će ovi pritisci viših instanci vlasti, kao i budnost građana, utjecati na poteze gradskih vijećnika, čija se sjednica nestrpljivo očekuje.

Ključne riječi: Split, Marjan
<
Vezane vijesti