Prva tribina Foruma Zagreb protekla je u raspravi o brojnim i već poznatim problemima, mogućim rješenjima i nemogućim provedbama istih.

Prva tribina Foruma Zagreb održana je u ponedjeljak u Hrvatskom novinarskom društvu u organizaciji Prava na grad i Zelene akcije.

Za stolom mudraca sjedili su Nenad Fabijanić, Snješka Knežević, Zlatko Uzelac, Borislav Doklestić i Vera Petrinjak Šimek, a raspravu o spornim rekonstrukcijama niza zagrebačkih trgova i njihovim zabrinjavajućim urbanističkim i društvenim posljedicama moderirao je Vladimir Lay. U punoj dvorani raspravljalo se o brojnim i već poznatim problemima, mogućim rješenjima i nemogućim provedbama istih.

trgovi2.jpg

Nenad Fabijanić je ukazao na derutan izgled okoliša HNK i objasnio moguće podzemne intervencije i nadopune zgrade za koje se zalaže, dok je Snješka Knežević ukazala na primjere ataka na povijesne sredine Zagreba kao što je Kaptol, a Zlatko Uzelac na bestijalno divljaštvo nad gradskim trgovima.

Vera Pertinjak Šimek je konstatirala da se u zadnjih 60 godina nije izgradio nijedan novi trg. Borislav Doklesić je ukazao na moguća rješenja različitih problema iz evropske perspektive, a posebice onog prometa i izgradnje garaža u centru grada kojeg su se na neki način dotakli gotovo svi govornici.

"Strateški ciljevi evropskih gradova poput Lyona su nastojanje da se promet zaustavi na rubnim dijelovima grada gdje se nalaze besplatna parkirališta, a dolazak u centar omogući kvalitetnim javnim prijevozom", rekao je Doklesić.

Sa činjenicom da Zagreb provodi krivu prometnu politiku složio se i Bernard Ivčić iz Zelene akcije koji je proveo istraživanje i usporedbu Zagreba s drugim evropskim gradovima.

"S obzirom na broj stanovnika, Zagreb ima jednak broj parkirnih mjesta u centru kao i Beč. Zagrebu nedostaju mjesta na obodu grada", ustanovio je Ivčić.

Građane iz publike zanimala su brojna pitanja poput onih što se događa s Britanskim trgom? Zašto gradske četvrti nemaju više ovlasti, a time i više novca? Upravo zbog takvih pitanja nedostajao je glas nekog od službenih predstavnika Grada.

trgovi3.jpg

Ne pretjerano inovativna, u smislu da je ponudila neka nova rješenja na probleme Zagreba, tribina je ispunila svrhu ugodnog provođenja popodneva i druženja zagrebačkim aktivistima, ali i otvorila prostor za neke nove i, nadajmo se drugačije, gradonačelničke kampanje.

 

 


Fotografije preuzete sa Flickr.com

 

<
Vezane vijesti