Foto: FAHFoto: FAHIduća Vlada treba stočarstvu osigurati kvalitetno financiranje, a država se mora odrediti je li joj proizvodnja hrane strategija ili ne, poruke su sa okruglog stola o očekivanjima poljoprivrednika od buduće Vlade.

Okrugli stol o očekivanjima poljoprivrednika u ponedjeljak su organizirali Zbor agrarnih novinara HND-a i Društvo agrarnih novinara Hrvatske i prvi je iz serije planiranih okruglih stolova posvećenih stočarstvu. Proizvođači su nabrojali niz poteškoća s kojima se suočavaju, od nerazumijevanja bankarskog sektora, preko problema s dobivanjem državne zemlje, do nedostatka dijaloga s institucijama, pa i resornim Ministarstvom poljoprivrede.

Proizvođači upozoravaju i na probleme s dobivanjem državne zemlje. "Peradarstvo, koje čini 19 posto ukupne stočarske proizvodnje, nema pravo ni na poticaje niti na zemlju, što je nonsens želi li se osigurati vlastita i kvalitetna sirovina", rekao je Stjepan Sabljak, direktor varaždinske tvrtke Koka.

Peradarstvo, koje čini 19 posto ukupne stočarske proizvodnje, nema pravo ni na poticaje niti na zemlju.Državnom zemljišnom politikom nije zadovoljna ni Ružica Vukovac s OPG-a iz Velike Kopanice koje proizvodi mlijeko. "Naš OPG ima 250 goveda, od čega stotinjak muznih krava, a uspjeli smo jedva dobiti 20 državnih hektara", kaže Vukovac.

Vukovac je kritizirala i odluke prošlih Vlada spram poljoprivrede. "Sve odluke svih Vlada su nas pregazile, sretni smo da smo preživjeli", kaže Vukovac.Također navodi da je od 58 tisuća proizvođača mlijeka, koliko ih je bilo 2000-te, preživjelo svega njih šest tisuća. Smatra da su OPG-ovi ključni element za obnovu sela, te da je prekid "egzodusa iz Slavonije" povezan s opstankom OPG-a. 

Predsjednik Grupacije poljoprivrede i prehrambene industrije pri HUP-u Goran Pajnić zabrinjavajućim drži što u zadnjih desetak godina, osim ukupne poljoprivredne proizvodnje, pada i proizvodnja stoke, i to puno brže.

Ključne riječi: hnd, poljoprivreda, Vlada
<
Vezane vijesti