t2_rekom2_004.jpgČvrsto obećanje predsjednika Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije da će premijeri vlada navedenih zemalja, na summitu u Londonu, koji se održava danas, potpisati Deklaraciju o osnivanju REKOM-a nije donijelo očekivane rezultate. Do 7. srpnja Koalicija nije primila odluke vlada svih spomenutih zemalja, što je utjecalo da organizator summita, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, zaključi dnevni red bez planirane točke – Deklaracije o REKOM-u.

Potpisivanje Deklaracije o REKOM-u je osmišljeno kao pokazatelj spremnosti lidera postjugoslavenskih zemalja da se zajednički bave nedavnom prošlošću, utvrđivanjem činjenica o raznim zločinima i žrtvama, i kao poziv preostalim postjugoslovenskim zemljama – Hrvatskoj, BiH i Sloveniji da zajednički ponesu teret prošlosti i doprinesu izgradnji kulture suosjećanja i poštovanja svih žrtava ratova devedesetih godina.

Koalicija za REKOM ističe kako nastavlja suradnju i dogovor s institucijama postjugoslavenskih zemalja u vezi s osnivanjem REKOM-a. 

<
Vezane vijesti