Foto: Nikša Miletić, Hina<br>Foto: Nikša Miletić, Hina
U saborskim klupama sjede najmanje trojica "časnih zastupnika", kojima je sud uzeo mjeru za nečasne/kaznene postupke i - ništa! Porezni ih obveznici svaki mjesec - sjedili u "Visokom domu" ili ne sjedili, javljali se za riječ ili ne javljali - uredno alimentiraju s četrdesetak tisuća kuna bruto! Imamo zakone kakve zaslužuju oni koji ne izlaze na izbore, a (pre)glasni su uz šankove.

Tko o čemu, kurva o poštenju! - pučka je mudrost koja, dakako, nema veze s poštenjem hrvatskih branitelja, čak najviše rangiranih političara, poduzetnika, državnih službenika na svim razinama, visokih katoličkih svećenika… Pita se Jutarnji list: "Je li svaki od njih uzeo 210 tisuća eura? Ovo su tri hrvatska političara koji su primili sumnjive isplate od Hypo banke!" I otkriva zabezeknutom čitateljstvu zvučna imena navodno masno U saborskim klupama sjede najmanje trojica "časnih zastupnika", kojima je sud uzeo mjeru za nečasne/kaznene postupke i - ništa!podmićenih - saborskog zastupnika "novog HDZ-a" (novog? - sic) i bivšeg Sanaderovog i Kosoričina ministra uprave Davorina Mlakara, bivšeg HSS-ovog saborskog zastupnika Josipa Vreska i istaknutog HSS-ovog političara s Paga Danijela Ropuša.

"Ni govora, nismo ni lipe stavili u svoj džep! Nemamo veze s mitom!" - tvrde sva trojica osumnjičenih. Kao da se mogao očekivati drukčiji odgovor. U Bijednoj Našoj bi se srušio svijet kad bi ijedan lopov, čak ubojica, ikad priznao da je kriv. Ni ova trojica preduskrsno medijski prokazanih političara nisu iznimka. I nisu krivi za mito dok im se, dođe li uopće do toga, pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže suprotno. Zasad, austrijsko pravosuđe istražuje kako je Hypo banka s 1,7 milijuna eura mita gruntovno progurala kupljeno poljoprivredno tlo u Šimunima, zelenoj oazi na otoku Pagu, u građevinsko. Kolateralno, isplivala su tri zvučna politička imena "novog HDZ-a" i koalicijskog mu partnera HSS-a.

U saborskim klupama sjede najmanje trojica "časnih zastupnika", kojima je sud uzeo mjeru za nečasne/kaznene postupke i - ništa! Porezni ih obveznici svaki mjesec - sjedili u "Visokom domu" ili ne sjedili, javljali se za riječ ili ne javljali - uredno alimentiraju s četrdesetak tisuća kuna bruto! Državna metropola tutnji od cijelog lanca sramotne pohlepe i milijunskih šteta, a gradonačelnik Milan Bandić pod istragom je zbog pišljivih dvadesetak milijuna kunaZa bivšeg se predsjednika RH Stjepana Mesića prilijepila sumnja za milijunski mito u aferi s kupnjom finskih borbenih vozila Patria. Javnost se pitala otkud mu novac za kupnju luksuznih stanova na Borčecu, na rubu Parka prirode Medvednica, najljepšim prigradskim zelenim obroncima Zagreba - i ništa. Pojeo vuk magare. Ćorak. Mesić pred TV-kamerama ozarena lica, maše dokumentom u kojem navodno piše da finski sud ne spominje njegovo ime među navodno podmićenim hrvatskim političarima. A novac za stanove, plaćene u kešu? Posudila prijateljica.

Baš kao i čavoglavskom hrapavom lakonotnom "domoljubu" za superluksuzan penthouse u Zagrebu. Ni govora o tome da je notorni fra Slaven Milanović Litre isposlovao svom prijatelju Marku Perkoviću Thompsonu da 2007. primi na ruke 515 000 eura kešovine iz crnog fonda tada apsolutnog šefa Vlade i HDZ-a Ive Sanadera. Samo da predizborno - ne pjeva! Nešto je, doduše, "pravna država" čačkala po tom slučaju, kao istraživala, ispitivala svjedoke, ali - ništa!

Bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara predizborno se spotaknuo pokušajem podmićivanja lokalne političarke "novog HDZ-a", poznate iz slučaja suđenja zagrebačkoj tzv. zločinačkoj organizaciji. Epilog: sud mu je s područja većinske vlasti Glavaševog HDSSB-a odrezao kaznu zatvora taman mjesec dana dužu od dopuštenog limita za obavljanje političkih dužnosti. Sabo se, dakako, ne osjeća krivim, a to što dužina kazne miriše Upravo kretenski zvuče rečenice "mesija" koji su ostavili iza sebe spaljenu zemlju i građane s gaćama na štapu, a sada besramno obećavaju med i mlijekona pakost i osvetu, ah, bože moj, živimo u Hrvatskoj! Nije imao sreće kao, recimo, drugomandatni HNS-ov gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić. Taj je također sudski kažnjen za zloporabu novčanih ovlasti u lokalnoj vlasti, ali - pola godine, uvjetno. To nikom nije smetalo da ga nedavno Dubrovčani opet izaberu za gradonačelnika!

Slučaj Branimira Glavaša, prvostupanjski osuđenog na deset godina zatvora zbog najgnjusnijih ratnih zločina u Osijeku nad srpskim civilima (afere selotep, garaža, egzekucije na Dravi…), zaslužuje knjigu nevjerojatne debljine. No, taj bivši visokopozicionirani član HDZ-a (s dna kace, znao je reći Stevan Dedijer) i vlasnik HDSSB-a, bez obzira na strašan pedigre - ima širom otvorena sva politička vrata. Zasad nema nikakve prepreke vinuti se do najviših vrhova vlasti. Nikom ne pada na um pitati ga za porijeklo zavidne imovine koju su mediji više puta dovodili u pitanje. Svojedobno ga je danas kompromitirani kolovođa šatoraša Đuro Glogoški negativno opleo u Feral Tribuneu, sugerirajući da dila stanove čak i za - cugu.

Bivša višemandatna sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel bila je istražno pritvorena zbog sumnje da se bogatila navodno nizom kriminalnih radnji milijunske vrijednosti. Prisiljena je na ostavku i suspendirana u Predsjedništvu SDP-a, ali - eto je u "Visokom domu"! Sjedi "časna zastupnica" s debelim slojem tko zna kakvog sve putra na glavi, šuti, zirka iskosa u TV-kamere i svaki mjesec inkasira lijepih četrdesetak tisuća kuna bruto. Širokogrudna ta naša država, pa makar krajnje nesamostalna, nesuverena i neslobodna. Bome i porezni obveznici razumiju to Bivša višemandatna sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel bila je istražno pritvorena zbog sumnje da se bogatila navodno nizom kriminalnih radnji milijunske vrijednosti. Prisiljena je na ostavku i suspendirana u Predsjedništvu SDP-a, ali - eto je u "Visokom domu"! da se prsti ližu tamo gdje se med pretače.

S prstima na državnom bankomatu, gle vraga, uhvatilo i HNS-ovu ministricu kulture Andreu Zlatar Violić. Besramno peglala karticu kao da joj je ćaćinstvo na bankomatu, a ne muka poreznih obveznika. Navodno, neka izmišljena putovanja, "zaboravljene" akontacije… i tako to. Pukla bruka do neba. Ne da se oprati.

Državna metropola tutnji od cijelog lanca sramotne pohlepe i milijunskih šteta, a gradonačelnik Milan Bandić pod istragom je zbog pišljivih dvadesetak milijuna kuna. Malo je u istražnom zatvoru, pa malo na slobodi, ali - politički vedri i oblači. Ne samo u Zagrebu, nego marljivo obrađuje i širi teren u RH i zavičajnom dijelu BiH. Nema veze što su sve znane i neznane afere u njegovih trinaest godina vladanja Zagrebom, navodno, teške više od dvije milijarde kuna! Želi biti čimbenik bez kojeg nema buduće vlasti u Bijednoj Našoj.

Tamna je zvijezda u cirkusu "lijeva ruka, desni džep", bez konkurencije, Ivo Sanader. Država mu sudi za nezamislive kriminalne, pa i veleizdajničke radnje u kojima se okreće cijeli svemir političara i pouzdanika te sam HDZ. Stranka je već prvostupanjski osuđena za pljačkanje vlastitog naroda, a bivši ministri Petar Čobanković i Damir Polančec simbolično su kažnjeni. Većina Sanaderovih i političara njegove nasljednice Jadranke Kosor ("dragi prijatelj Ivo"), koji "ništa nisu znali" o tolikom kriminalu, sada se s Tomislavom Karamarkom besramno opet guraju na vlast! I sam je Karamarko u doba najveće pljačke građana bio policijski ministar, službeno zadužen i plaćen za lov na kriminalce, ali ni on - "ništa nije znao" o Sanader-HDZ-ovoj lopovskoj/veleizdajničkoj hobotnici!? I zato se smatra podobnim za budućeg premijera RH!? Tragikomično.

Upravo kretenski zvuče rečenice "mesija" koji su ostavili iza sebe spaljenu zemlju i građane s gaćama na štapu, a sada besramno obećavaju Karamarko je u doba najveće pljačke građana bio policijski ministar, službeno zadužen i plaćen za lov na kriminalce, ali ni on - "ništa nije znao" o Sanader-HDZ-ovoj lopovskoj/veleizdajničkoj hobotnici!? I zato se smatra podobnim za budućeg premijera RH!?med i mlijeko. "Samo dok mi dođemo na vlast!" Mo'š mislit' na/za što su takvi sposobni. I stručne i političke su im kvalifikacije za vola ubit'!

U stampedu je potrošenih/beskorisnih političara s mnogo putra na glavi i "hrvatski Vettel" Radimir Čačić, koji s "reformiranim" ficlekom novog/starog HNS-a puca na udio u budućoj vlasti. Točnije, na unosan državni položaj s apanažom. Čačić je odvalio polovicu od ionako preblage zatvorske kazne, jer je nasmrt pregazio dvoje Mađara. I on i zakon odmahuju rukom na tu činjenicu. Eto ga, nov-novcat, svjež i poletan, Čačić s "novim idejama genijalnog stručnjaka i stratega" juriša na Markov trg! Kao da se ništa nije dogodilo i kao da iza sebe ima Nobelovu nagradu za gospodarski i moralni preporod RH.

Još jedan bizaran slučaj ovih dana uveseljava javnost. Izvjesni je "rukovoditelj u Ministarstvu poljoprivrede" dobio otkaz ugovora o radu. Još je 2011. pravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog mita: 2008. je kao državni službenik uzeo motornu pilu za protuuslugu. Ministrima bivše i ove vlade to nije smetalo i nastavio je primati plaću na istom radnom mjestu sve do 2. travnja! Navodno, u tom ministarstvu radi još troje službenika s pravomoćnim sudskim presudama - i ništa. Koga briga.

"Ministar uprave Arsen Bauk zatražio je od Ministarstva pravosuđa da u Registru kaznene evidencije provjeri svih 52 747 državnih službenika, koliko ih trenutno radi u tijelima državne uprave", javlja Jutarnji list. Internetska javnost već je to ismijala: ako nisi osuđen, ne možeš biti ministar, saborski zastupnik, stranačka faca, gradonačelnik, šef braniteljske udruge… Kakva zemlja, kakvi ljudi, kakvi zakoni! Kakvi? Kakve zaslužuju oni što (ne) izlaze na izbore, a (pre)glasni su uz šankove i kad se, bijesni na bankovne minuse, istresaju na bračne polovice. Sva vlast kurvama! Jamačno će biti bolje, nego s ovima.

Ključne riječi: korupcija
<
Vezane vijesti