Foto: PixabayFoto: PixabayAkcija mladih upozorava o sve jačem zamahu devastacije javnih prostora u Zadru. Na javnoj raspravi o primjedbama na novi urbanistički plan Grada Zadra koja završava ovih dana, Akcija mladih izrazila je svoje protivljenje "činjenici da urbanističke planove dodijeljene bez javnog natječaja izrađuju arhitektonski uredi koji ne samo da nemaju dovoljno stručnjaka svih profila, već se evidentno nalaze u jasnom sukobu interesa". Ističu kako sve ide na štetu javnih prostora. "Biciklističke staze i urbano zelenilo nećemo ni spominjati jer su za zgrade od 8 + katova, nagurane na samu prometnicu, takva rješenja znanstvena fantastika".

Akcija mladih zatražila je poništenje odluke omogućavanja prava građenja na pomorskom dobru trgovačkom društvu Borik d.o.o. na području turističkog naselja Falkenstanier, na kojem su do sjednice Županijske skupštine imali pravo iznajmljivanja plažnih rekvizita.

Napominju kako zadarski HDZ godinama radi u službi male interesne skupine za koju se donose odluke o koncesiji, uređuju urbanistički planovi, te ih se štiti ih dozvolama prava građenja najčešće stambenih blokova.Do kada će građani grada Zadra mirno gledati takvo prostorno uništavanje vlastitog grada - pitanje je na koji trebaju odgovoriti sami građani, zaključuju

"Nismo protiv ulaganja i investicija, ali smo protiv ovakvih pogodovanja kojima se tobožnjim ulagačima zapravo poklanja javne prostore i pogoduje urbanističkim planovima na način da oni minimalnim inicijalnim ulaganjima dobivaju mogućnosti izrade stambenih blokova, a zatim (skupom) cijenom kvadrata debelo nadoknade minimalno početno ulaganje.

Sve na štetu javnih prostora grada Zadra, uskih, navodno modernih prometnica bez ili gotovo bez nogostupa, bez autobusnih ugibališta, a biciklističke staze i urbano zelenilo nećemo ni spominjati jer su za zgrade od 8 + katova, nagurane na samu prometnicu takva rješenja znanstvena fantastika", stoji u priopćenju Akcije mladih.

Na javnoj raspravi o primjedbama na novi urbanistički plan grada Zadra koja završava ovih dana, Akcija je izrazila svoje protivljenje činjenici da urbanističke planove dodijeljene bez javnog natječaja izrađuju arhitektonski uredi koji ne samo da nemaju dovoljno stručnjaka svih profila, već se evidentno nalaze u jasnom sukobu interesa. 

"Naime, često se pojavljuju kao ulagači na susjednom području grada ili čak području za koji su ranije izrađivali urbanistička rješenja ili se pak pojavljuju kao mogući najmodavci (HDZ-ovskim) javnim ustanovama", stoji u priopćenju.

Do kada će građani grada Zadra mirno gledati takvo prostorno uništavanje vlastitog grada - pitanje je na koji trebaju odgovoriti sami građani, zaključuju.

Ključne riječi: Zadar, javno dobro, GUP, javni interes
<
Vezane vijesti