H-Alter
 Skupština vjerovnika Radija 101 trebala bi u drugoj polovici rujna odlučivati o sudbini "stojedinice" pošto je zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o elektroničkim medijima koji zabranjuje prijenos koncesije na novog vlasnika propao plan njegove prodaje

Stečajni upravitelj Stojedinice Maroje Stjepović najavio je da će Skupštinu vjerovnika sazvati nakon što dobije pismenu odluku Vijeća za elektroničke medije o njihovom zahtjevu da im se odobri prodaja Radija 101 Media servisu koji je na javnom natječaju za prodaju Radija 101 u stečaju dao najbolju ponudu od 15,1 milijun kuna.

No, Stjepović smatra kako više nema mogućnosti da Vijeće odobri prodaju jer je 28. srpnja stupio na snagu Zakon o elektroničkim medijima koji više ne dopušta prenošenje radijske i televizijske koncesije na drugu osobu, čime se želi spriječiti prikrivanje vlasničke strukture medija.

Stjepović je ustvrdio kako je Vijeće moglo staviti na dnevni red i donijeti odluku o njihovom zahtjevu na vrijeme, jer su ga podnijeli 17 dana prije stupanja na snagu novog zakona, čijom se primjenom prekidaju postupci prenošenja koncesija na novog vlasnika.

"Predali smo zahtjev na vrijeme, a zašto oni nisu odlučivali, ne želim špekulirati. Da je bilo volje moglo se, bilo je dovoljno vremena", rekao je Stjepović.

Budući da više nema mogućnosti da se odobri prodaja, Radio 101 će morati Media servisu vratiti iznos od 15,1 milijuna kuna kojim su, u slučaju da im je odobrena prodaja, namjeravali namiriti bivše i sadašnje zaposlenike, državu po osnovi mirovinskog i zdravstvenog doprinosa te djelom ostale vjerovnike.

Skupština vjerovnika sada bi trebala odlučivati hoće li se pokrenuti postupak likvidacije tvrtke, što znači gubitak koncesije, ili izraditi stečajni plan.

Postupak donošenja stečajnog plana, u slučaju da to prihvati Skupština, trajao bi najmanje šest mjeseci do godinu dana, rekao je Stjepović, dodavši da bi u tom slučaju 101 nastavio poslovati, dok bi se potraživanja vjerovnika vjerovatno pretvorila u udjele. "Možda bi neki vjerovnici dobili dio novca", kazao je.

Dodao je da će vjerovnike upoznati sa svim činjenicama koje proizlaze iz dvije mogućnosti.

Vijeće bi prema neslužbenim podacima, o zahtjevu za prijenos koncesije trebalo odlučivati 10. kolovoza.

Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak ranije je rekao da su zahtjev o prijenosu koncesije dobili 12. srpnja, ustvrdivši da je riječ o opširnom materijalu te da ga to tijelo mora ozbiljno razmotriti kako bi argumentirano donijelo odluku.

<
Vezane vijesti