Foto: fAKTIVFoto: fAKTIVSvetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si, naziv je 25. kongresa Svjetskog saveza liječnika katolika koji se ove godine održava u Zagrebu. U znaku je 50. godišnjice Enciklike pape Pavla VI. Humanae Vitae (Ljudski život) iz 1968., koja ne samo da govori protiv pobačaja, nego i protiv kontracepcije. Nije slučajno da se Kongres ove godine održava u Hrvatskoj. Novi Zakon o pobačaju, prema naputku Ustavnog suda, mora biti donesen do ožujka. Pokrovitelji ovog skupa za zabranu pobačaja su Hrvatska liječnička komora, Predsjednica RH i Grad Zagreb.

Među govornicima na Kongresu su don Damir Stojić, jedan od glasnijih podupiratelja obiju nedavnih referendumskih inicijativa, kao i Marija Ćurlin, sestra Kristine Pavlović i Ladislava Ilčića.Nedopustivo je da se novcem građana i građanki financira institucija koja je simbol i poluga sprege onog dijela medicinske profesije koji je izdao sekularne principe svoga poziva

Predstavljajući djelovanje Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, njegova predsjednica Ana Planinc-Peraica kao temeljno načelo i poslanje ističe zalaganje za tzv. kulturu života - život od začeća do smrti. Stoga je izjava koju je papa Franjo uputio Kongresu još indikativnija - poručio im je, između ostalog, da trebaju intervenirati u raspravama koje se odnose na zakone o temama kao što su "prekid trudnoće, završetak života i genetska medicina".

Kako upozorava inicijativa Obrani pravo na izbor, dodatno zabrinjava i pokroviteljstvo ovog skupa za zabranu pobačaja - pokrovitelji su Hrvatska liječnička komora, Predsjednica RH i Grad Zagreb. Nedopustivo je da se novcem građana i građanki financira institucija koja je simbol i poluga sprege onog dijela medicinske profesije koji je izdao sekularne principe svoga poziva.

"Djelovanje s ciljem zabrane pobačaja i kontracepcije suprotno je liječničkom poslanju. Postulati Katoličke crkve suprotni su liječničkom poslanju. Priziv savjesti u odnosu na zdravstvene usluge nije prepoznat u obvezujućim međunarodnim dokumentima, niti podržan uspostavljenim standardima ljudskih prava. Ipak, 54 posto ginekologa i ginekologinja u Hrvatskoj koristi priziv savjesti. To pobačaj u Hrvatskoj čini nedostupnim, iako je zakonski prepoznat kao legalan. Stoga upozoravamo da Kongresi poput ovog predstavljaju pritisak ne samo na liječničku struku, zdravstveni sustav i reproduktivna prava žena, već i na Ustavom zajamčenu sekularnost", poručuju iz inicijative Obrani pravo na izbor.

<
Vezane vijesti