Osvane li legendarna Kutlina bilježnica u javnosti, ona će otkriti podzemni svijet koji se krije iza vješto stvorenih kulisa, skrivajući prave vlasnike do bola korumpirane Hrvatske. Ako tajni ortakluci, arhipelazi podzemne moći i strukture korupcije budu iz temelja raskrinkane, Hrvatska dobija priliku za ozbiljnu katarzu.

Ako buduća vlast bude htjela raščistiti stvari do kraja, imat će dovoljno repromaterijala po Bajićevim ladicama.

Miroslav Kutle, prvi hrvatski tajkun devedesetih, navodno je Ivi Sanaderu sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća - davne 1995. - isplatio 800 tisuća njemačkih maraka. Bio je to mali izraz zahvalnosti za posredovanje u dobivanju kredita kod Hypo banke. Kutli je trebao živi novac, a Ivo Sanader bio je prijatelj utjecajnom koruškom političaru Jorgu Heideru i  ne manje utjecajnom koruškom bankaru Wolfgangu Kultereru, pa je mogao pomoći. Stvar bi ostala u konspiraciji da netko nije nagovorio Milenu Šenator, financijsku tajnicu Globus grupe - Kutlina poslovnog arhipelaga koji je obuhvaćao oko 170 hrvatskih tvrtki - da tu transakciju predstavi, opiše i dokumentira državnom odvjetniku.

Milena Šenator otišla je sredinom studenog 2000. godine u Državno odvjetništvo u zagrebačku Gajevu ulicu, i tamo dokumentirala cijelu mrežu korupcije na najvišoj razini

Kutle je čovjek o čijim se malverzacijama nikad neće čitati na stranicama najutjecajnijih medija, a imamo li na umu umreženost Hrvatske, to znači da o Kutli ozbiljnije tekstove nećemo čitati nigdje osim na portalima i u ponekom listu manje naklade i utjecaja

Doista, Milena Šenator otišla je sredinom studenog 2000. godine u Državno odvjetništvo u zagrebačku Gajevu ulicu, i tamo dokumentirala cijelu mrežu korupcije na najvišoj razini. "Prilažem gotovinske isplate" - piše u dokumentu - "u iznosu od 800.000 DM sa naznakom Hypo - gosp. Sanader. Ja moram napomenuti da smo mi u to vrijeme  dobili kredit od 4 milijuna DM od Hypo banke Austrija. Ja poznam ljude u Hypo banki i mislim da je isključeno da bi oni primili proviziju u tako velikom iznosu da daju kredit. To je poslovna banka koja osigurava svoje kredite i bojim se da to baš nije moguće. Tada u to vrijeme u uredu se govorilo za koga je taj novac jer da je pomogao oko dobivanja tog kredita. Rečeno je da je utjecao u Hypo banci da dobijemo kredit i da je to novac za njega. Vidite da na isplatnicama piše Hypo i SA. Kasnije samo Hypo, na kraju Hypo, S.I. Osobno znam da je tada rečeno da se isplaćuje gosp. Ivi Sanaderu. To je ono što sam čula, ali gotovinske isplate u ovom iznosu su zaista izvršene sa naznakom, kao što sam već navela."
Milena Šenator svih ovih godina nije dala ni jedan iskaz hrvatskim medijima. Nije ni čudo. Ime Ive Sanadera, koje sada lagano postaje sinonim za sva zla u Hrvatskoj - s tendencijom da postane i jedini sinonim za sveukupno zlo - nije, naime, uopće prvo na popisu ljudi kojima je Miroslav Kutle davao gotovinske isplate.
Prema iskazu gospođe Šenator, čije je dijelove splitski tjednik Feral Tribune objavio prije točno sedam godina, Sanader je bio pri vrhu, ali ne na vrhu liste Kutlinih lieblinga. Tu je le tout Zagreb. Prvi je, s nekoliko milijuna maraka, bio Metod Jurišić, član poslovodstva Slobodne Dalmacije - široj javnosti je to nezanimljivo - ali na drugom mjestu nalazi se puno interesantniji Ninoslav Pavić, vlasnik Europa Press Holdinga, najmoćnijeg hrvatskog novinskog nakladnika!
Paviću je Kutle isplatio čak milijun maraka. Odmah iza Pavića, iz Kutline crne blagajne nalaze se imena Vinka Grubišića (danas čelnik Jadran filma, tvrtke koja je nekoć bila filmska industrija da bi je Kutle i Grubišić pretvorili u osrednji muzej filmskih rekvizita i perspektivno građevinsko zemljište), pa onda imena Nevena Barača, glasovitog bankara, Irene Divković, urednice tjednika Imperijal i supruge kolumniste današnjeg Vjesnika, Zorana Milanovića. Tu su i novinari Dino Mikulandra i Robert Žaja. Ivo Sanader u bilježnici isplata nalazi se pod rednim brojem 38, pa možemo samo nagađati tko se nalazi prije i poslije tog broja. No, nagađanje nam nije potrebno da bismo shvatili što će se dogoditi ako hrvatska istražna tijela otvore taj  predmet, kojega je Mladen Bajić kao mrtvi kapital držao u svojoj ladici sakrivenog puno desetljeće. Osvane li legendarna Kutlina bilježnica u javnosti, ona će otkriti cijeli jedan podzemni svijet, zabranjeni grad hrvatske politike koji se krije iza vješto stvorenih kulisa skrivajući prave vlasnike do bola korumpirane Hrvatske.
Već iz ovoga iskaza naslućuje se, naime, da je Miroslav Kutle - čovjek koji ima mnoštvo prijava za teška kaznena djela - ozbiljan ortak Ninoslavu Paviću, a to znači da golem komad hrvatskih medija drži čovjek kojemu prijeti ozbiljan zatvor. To je doduše već ionako javna tajna. Ne ulazeći u neke pretencioznije ocjene o higijeni javnog morala, to sasvim bukvalno znači da je Kutle čovjek o čijim se malverzacijama nikad neće čitati na stranicama najutjecajnijih medija, a imamo li na umu umreženost Hrvatske, to nadalje znači da o Kutli ozbiljnije tekstove nećemo čitati nigdje osim na portalima i u ponekom listu manje naklade i utjecaja. I ne samo o Kutli: ova mreža pokazuje da je solidan komad hrvatske poslovno političke elite danas zaštićen od javnog propitivanja kroz medije, svojevrsnim reketom kojega su udarili još u konstitutivnoj fazi hrvatske države. Kutle je danas građevinski poduzetnik i nakladnik velikog utjecaja, Pašalić je graditelj, Grubišić je Samuel Goldwin iz Dubrave... A što se nalazi na ostatku popisa Milene Šenator, koja imena i koji tajni arhipelazi moći?

Njemačke policijske službe navodno su snimile 70 milijuna dokumenata vezanih za pljačke po Hypo arhipelagu. Ukoliko oni poguraju stvar, Herr Sanader ima ozbiljan problem

Pravosudno, stvar sa Sanaderom i bilježnicom Milene Šenator ne bi trebala stajati osobito zabrinjavajuće po Sanadera. Od počinjenja eventualnog kaznenog djela prošlo je punih 15 godina; pravnici bi trebali propitati zastarne rokove, no eventualno uzimanje mita nije ratni zločin da bi mimoišlo zastaru -  to je tako čak i ako mito prima onemoćali Ivo Sanader. Onemoćali ili posrnuli političari inače jesu omiljeni plijen Mladena Bajića, državnog odvjetnika s ničeanskom filozofijom: ne pružaj ruke onome koji pada, gurni ga u provaliju!
Milena Šenator, nadalje, nema nikakav drugi dokaz osim da je čula. Nikad ona nije vidjela Sanadera, osim na televiziji. Ali, zato Sanader ipak ne može mirno spavati. Strvinarsko shvaćanje pravde u Državnom odvjetništvu - hapsimo samo političke mrtvace -  kojemu je i sam pripomogao, moglo bi ga doći glave. Ako ne ta bilježnica, već će mu nešto naći  - odluči li izvršna vlast da će njegovo hapšenje pripomoći HDZ-u na izborima, jadna mu majka. Neka samo pogleda Glavaša. Na najvišim razinama procjenjuje se da bi Sanader mogao biti uhićen do Nove godine.
Iza tog, treba ipak reći, hipotetskog scenarija - mogu stajati dva autora. Jedan su hrvatski politički krugovi, Jadranka Kosor, Vladmir Šeks, Mladen Bajić i pijuni, i u tom će se slučaju Sanaderu inscenirati politički proces u kojem će ga se teretiti za neko razmjerno benigno djelo (možda baš ovu proviziju), a onda će sud riješiti da je stvar zastarjela ili će se proces otegnuti. To je pozicija u kojoj svi dobivaju. Drugi autor mogla bi biti njemačka policija. Njihove policijske službe navodno su snimile 70 milijuna dokumenata vezanih za pljačke po Hypo arhipelagu. Ukoliko oni poguraju
stvar, Herr Sanader ima ozbiljan problem. No, Hrvatska bi u tom slučaju  - ako tajni ortakluci, arhipelazi podzemne moći i strukture korupcije budu iz temelja raskrinkane - dobila priliku za ozbiljnu katarzu. Realisti smo, pa u to ne možemo vjerovati s previše entuzijazma, ali i ta mogućnost postoji: najkasnije za godinu i koji mjesec Hrvatska će dobiti novu vladu. Bude li ona htjela raščistiti stvari do kraja, a to nam je jedina šansa, imat će dovoljno repromaterijala po Bajićevim ladicama; ne bude li to dosta, uvijek mogu uskočiti u pomoć ti vražji Nijemci koji imaju jednu poslovičnu osobinu. U takvim stvarima ne znaju za šalu...


(19), praunuka nekadašnje prve jugoslavenske dame, studentica je druge godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci. Ovo joj je prvi novinarski pokušaj. (op. ur.)

budisavljevic_efc.jpg
<
Vezane vijesti