zabrana_testiranja_na_zivotinjama_featured.jpgEuropska unija trebala bi pokrenuti diplomatsku inicijativu za globalnu zabranu ispitivanja na životinjama u kozmetičke svrhe prije 2023. godine. U EU-u je prodaja kozmetičkih proizvoda ispitanih na životinjama zabranjena od 2013. godine.

Zastupnici u Europskom paralmentu istaknuli su da zabrana iz 2013. godine nije spriječila uspjeh europske kozmetičke industrije koja osigurava oko dva milijuna radnih mjesta. Međutim, oko 80 posto zemalja u svijetu i dalje dopušta ispitivanje na životinjama i stavljanje na tržište kozmetičkih proizvoda koji su ispitani na životinjama.Zastupnici pozivaju države članice da se koriste svojim diplomatskim mrežama kako bi izgradile koaliciju u okviru UN-a za potporu globalnoj zabrani ispitivanja na životinjama u kozmetičkoj industriji

Istaknuto je i kako unutar EU sustava ima nedostataka, budući da se neka kozmetika testira na životinjama izvan EU-a prije ponovnog testiranja u EU-u koristeći alternativne metode i potom se stavlja na EU tržište.

Nedostatak pouzdanih informacija o kozmetičkim proizvodima na kojima se ispitivanja na životinjama još uvijek provode i koji se uvoze u EU predstavlja ozbiljan problem, stoga EU mora osigurati da se niti jedan proizvod koji je ispitan na životinjama u trećoj zemlji ne stavi na tržište EU-a.

Zastupnici zato pozivaju države članice da se koriste svojim diplomatskim mrežama kako bi izgradile koaliciju u okviru UN-a za potporu globalnoj zabrani ispitivanja na životinjama u kozmetičkoj industriji.

Prema Posebnom istraživanju Eurobarometra iz 2016. godine, 89 posto građana EU-a slaže se da bi Europska unija trebala činiti više u pogledu promicanja veće osviještenosti o važnosti dobrobiti životinja na međunarodnoj razini, a 90 posto građana EU-a smatra da je važno uspostaviti visoke standarde dobrobiti životinja koji će biti priznati diljem svijeta.

<
Vezane vijesti