Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscNovo istraživanje Transparency Internationala - Globalni izvještaj o korupciji u sportu - pruža sveobuhvatan prikaz koruptivnih rizika i navodi preporuke vodećih svjetskih stručnjaka o tome kako sport učiniti stvarnim pokretačem pozitivnih promjena u društvu. Čitav niz nedavnih međunarodnih korupcijskih afera pokazao je da je sport izložen velikim korupcijskim rizicima, ne samo u nogometu, već i afere u atletici i tenisu.

U istraživanju je sudjelovalo 25 000 navijača u 28 država svijeta i ono je pokazalo da 69 posto navijača nema povjerenje u FIFA-u, ali da njih 50 posto smatra da joj treba dati priliku kako bi se vratio taj ugled. To je moguće samo kroz transparentan postupak izbora novog rukovodstva za nekoliko dana i temeljite promjene koje se moraju hitno dogoditi.Rezultati u sportu moraju biti stvarna motivacija za razvoj zdravog društva u kojem kao aktivni građani živimo

"Hrvatski navijači, ali i građani imaju pravo biti dio ne samo hrvatskog nogometa već i svi ostalih sportova. Bez poštenja i integriteta nema stvarnih promjena u hrvatskom sportu. Sportaši, navijači, sponzori, sportski djelatnici, sportske institucije, tijela javne vlasti,  mediji i građani moraju poticati ove društvene vrijednosti kako bi sport bio važan dio našeg identiteta. Ovom prilikom Transparency International Hrvatska apelira na vodstva sportskih saveza kako bi se zaštitio integritet i poštenje svih aktera uključenih i sport", poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Budimir je naglasila i kako su sportski akteri dužni su učiniti sve kako pobjede ne bi postale važnije od same igre, a rezultati u sportu moraju biti stvarna motivacija za razvoj zdravog društva u kojem kao aktivni građani živimo.

"Kada kao navijači navijamo za neku momčad radosni smo kada pobijedimo, a tužni kada gubimo. No kada se rezultati ne zasnivaju na poštenoj igri, konkurenciji i poznatim pravilima, već na korupciji i nepravilnostima osjećamo se poniženo i prevareno", zaključio je Cobus de Swardt, direktor Transparency Internationala.

<
Vezane vijesti