Autentičnost hrvatskog turizmaAutentičnost hrvatskog turizmaGrađanski odgoj se odgađa u tjednu kada su lokalni heroji dokazali nezakonitost splitskog PUP-a i motovunskog golfa, a borbi za Srđ se pljeskalo u Edinburghu. Djeca koja uče o Ustavu i građanskom neposluhu mogla bi postati novi heroji, a oni su jedino, ne pravna država, što stoji na putu onima koji mogu da rade što hoće sa zajedničkim dobrima.

Prošloga tjedna boravila sam u Dubrovniku. Na gradskim vratima gužvale su se tisuće turista. Ljudi su padali u nesvijest i vjerojatno proklinjali dan kad su kupili kartu za kruzer. Kruzeri su misterija, plutajuće enklave, svaki putnik u toj plutajućoj državi stvara četiri puta više otpada nego stanovnik Dubrovnika. Što rade s njim, nitko ne nadzire. Koriste prljavo gorivo jer je jeftinije. Ucjenjuju luke da im naprave pristaništa i onda se predomisle pa odu negdje drugdje činiti isto. Primjerice, jedna od tri najveće kompanije, Carnival Cruise, ove se godine sasvim povukla iz Europe. U međuvremenu, građani plaćaju kredit za onu luku u Dubrovniku i za onu u gradnji u Splitu.

Iz grada pogled bježi prema Srđu. Ne mogu se ne sjetit da je izmjene prostornog plana Dubrovačko-Neretvanske županije koji je trostruko povećao obuhvat golferskog projekta 2006. godine potpisao Sanaderov povjerenik koji za to nije bio ovlašten. Ta tužba upravnom sudu do dan danas nije riješena. Što se čeka? Da na Srđu naraste spomenik propaloj civilizaciji?

A Srđ će se iz Grada uskoro bolje vidjeti s Boninova. Netko je otrovao tri stara bora. Zašto? Zato što može.

turizam-dubrovnik-mk.jpg turizam-dubrovnik-mk.jpg

U utorak iz Splita stiže vijest da je Visoki upravni sud srušio Provedbeni urbanistički plan povijesne jezgre Grada Splita. Godinama su iz Društva prijatelja kulturne baštine Split i drugih udruga tvrdili da je riječ o nezakonitom dokumentu. Trebalo je sedam godina da se pravna država sjeti baciti oko. Koliko je štete napravljeno u staroj jezgri? Tko će za to odgovarati? Tko se uopće sjeća tko je bio na odgovornim pozicijama prije sedam godina? Nitko. A zašto su kršili zakon? Zato što to mogu.

Vraćam se u Zagreb. U tijeku je javna rasprava za zagrebački GUP. Bandićeve "razvojne" ideje u vidu novih garaža u centru koje je prošla Skupština uspjela izbaciti iz GUP-a, on već nakon manje od godinu dana vraća i dodaje pokolji megalomanski projekt, kao što je spalionica otpada. Zašto? Zato što može.

I konačna potvrda o načinu rada državnih institucija, u samo tjedan dana druga važna odluka Visokog upravnog suda, procjena utjecaja na okoliš za golf projekt kod Motovuna je bila manjkava i dozvola za gradnju je poništena. Za ovo je također trebalo proći niz godina. Ministarstvo zaštite okoliša je u ovom slučaju čak bilo smijenilo predsjednika Povjerenstva za procjenu Studije utjecaja na okoliš kada je to povjerenstvo zaključilo da je riječ o projektu s neprihvatljivim utjecajem na okoliš. Novo je povjerenstvo amenovalo projekt. Što će se dogoditi s tim ljudima koji su digli ruke za projekt? Ništa. I dalje će sjediti u komisijama koje će ocjenjivati ostalih 99 golferskih projekata na obali. Ministrica zaštite okoliše je tada bila Marina Matulović Dropulić. Gdje je ona sada? Tko zna.


Budućnost Jadrana, Ilustracija: Zelena akcija

jadran11-lukatomac.jpg jadran11-lukatomac.jpg

Već tri mjeseca povremeno pitam ministarstva da mi pošalju izvještaj o provedbi mjera zaštite okoliša koje je norveška tvrtka Spectrum trebala poslati s broda koji je seizmički snimao Jadran. U petak stiže odgovor iz Ministarstva obrazovanja kako mole Spectrum već mjesecima da im pošalje taj komad papira i ništa. Ministarstvo gospodarstva kaže da su pitali Spectrum bi li im svidjelo da objave ugovor s njima, Norvežanima se ne bi svidjelo, poručili su. Zašto? Jer mogu. I hoće li javnost vidjeti ugovore? Vjerojatno ne. Na to se svodi test javnog interesa koji bi građanima trebao omogućiti pristup informacijama.

Ovoga utorka pak članovi inicijative Srđ je naš gostovali su na najstarijem filmskom festivalu u Edinburghu gdje je prikazan dokumentarni film koji se bavi njihovom borbom kao i borbom škotskih lokalaca protiv sličnog projekta Donalda Trumpa. Film je uvršten u najbolja ostvarenja festivala. Autor filma Anthony Baxter nazvao ih je "lokalnim herojima".

Protekli tjedan pripada njima, lokalnim herojima. Lokalni heroji su ti koji su dokazali nezakonitost splitskog PUP-a i motovunskog projekta, a srđevcima će pljeskati u kinima širom svijeta. U međuvremenu, gradonačelnik Dubrovnika najavljuje daljnju sveopću rasprodaju Dubrovnika komercijalnom interesu kao i Bandić kroz GUP Zagreba, Jadranu se spremaju bušotine, a država ne uspijeva čak ni kazniti trovače stabala a tamoli pozvati na odgovornost ljude koji su potpisivali protuzakonite planove i dozvole.

Na sve ovo nabrojano iz burnog tjedna nadovezuje se odgoda građanskog odgoja. Djeca koja uče o svojim pravima, o Ustavu, o tome kako čitati zakone, o građanskom neposluhu, mogla bi postati novi lokalni heroji, a oni su jedino, a ne pravna država, što stoji na putu onima koji mogu da rade što hoće s prostorom, resursima, zajedničkim dobrima i svima nama.

<
Vezane vijesti