Foto: Ivana PerićFoto: Ivana PerićJučer je održana tradicionalna manifestacija u čast oslobođenja Zagreba.

Program je počeo u podne raznim radionicama i performansima, a glavni dio je uslijedio u 19 i 30 sati, kad su zapaljena dva krijesa kao simbol ulaska partizana u grad, nakon čega je započeo glazbeno-filmski program. Prvo su nastupili ženski zborovi koji su pjevali niz Nakon perioda kompletnog zaborava u Republici Hrvatskoj koja se od svog postojanja srami baštine antifašizma i socijalizma, ova je manifestacija prošle godine doživjela revitalizaciju vrijednim radom aktivista MAZ-apartizanskih, revolucionarnih, feminističkih i tradicionalnih narodnih pjesama.

Zborke iz Ljubljane otpjevale su neke feminističke pjesme, kao i one posvećene prekarnim radnicima, Praksa iz Pule pjevala je partizanske borbene koračnice Padaj silo i nepravdo, Mitraljeza, Konjuh planinom i druge, dok je Zbor Hor pjevao tradicionalne narodne pjesme.

Naposljetku, lezbijsko-feministički sastav Le Zbor otpjevao je Internacionalu, Ay Carmela, Po šumama i gorama, a publiku je zabavio pjesmama Marija i Magdalena, odnosno Banana, svojevrsnim obradama pjesama Marija Magdalena i Lijepa li si.

Potom su puštene raritetne filmske novosti iz 1945., vrijedan dokument vremena koji prikazuje ondašnja događanja povlačenja neprijatelja i oslobađanja Zagreba od strane partizanskih jedinica, a program je zaključen u Močvari koncertima bendova Namet, Debeli precjednik, Loš Primjer i N.O.B.

Nakon perioda kompletnog zaborava u Republici Hrvatskoj koja se od svog postojanja srami baštine antifašizma i socijalizma, ova je manifestacija prošle godine doživjela revitalizaciju vrijednim radom aktivista MAZ-a koji su uspjeli animirati priličan broj građana.

Ove su godine organizacija i posjećenost opet bile na razini što je dobar znak da bi Trnjanski kresovi mogli postati neizostavna godišnja proslava dana kada Nepokoreni grad odaje počast svojim herojima.

aem_copy61595.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti