tude_haljine.jpgBeogradski umjetnici predstavljaju se dubrovačkoj publici izložbom Tuđe haljine u galeriji Otok Art (Pobijana 8) 30. listopada u 20 sati. U pitanju je uzvratni posjet Dubrovniku, nakon izložbe Grad je mrtav, Živio Grad kojom se 27 dubrovačkih umjetnika predstavilo u Beogradu prošle godine.

"Čega se sjećamo, a što je ostalo u kontra kadru kojeg nema u našem sjećanju? Može li se nešto od toga prepoznati u novinskim reklamama iz novina objavljivanih u Srbiji i Hrvatskoj devedesetih? Kakve se političke i ekonomske promjene 80-tih i s početka 90-tih kriju u kadrovimaU nesrazmjeru između povijesnog i politika suvremenosti leži važnost individualne odgovornosti i djelovanja najgledanije jugoslovenske serije Bolji život? Kako smo doživljavali nekada, a kako danas, patriotske pesme koje je pjevao omiljeni dečji zbor Kolibri? Što nam danas govori i o čemu bi mogao svjedočiti jedan od najutjecajnijih pisaca jugoslovenskog prostora?"

Ova pitanja provlače se kroz neke od radova beogradskih umjetnika.

Zbog povijesnog konteksta i uloge Srbije u ratovima devedesetih, aktivno sudjelovanje umjetnika u uspostavljanju suradnje između dubrovačke i beogradske suvremene umjetničke scene i njihovo povezivanje, dva i pol desetljeća kasnije, još uvijek je od jednake važnosti, jer veze između dva, nekada povezana grada, danas skoro da i ne postoje.

U nesrazmjeru između povijesnog i politika suvremenosti, koje su samo dio suvremenih obilježja Dubrovnika i Beograda, leži važnost individualne odgovornosti i djelovanja na koje umjetnici žele skrenuti pažnju. Dominantno svojatanje nasljeđa i njegovo eksploatiranje bez stvarne produktivnosti, prekriveno je hvalospjevima prošlosti, ljepote i ekskluziviteta mjesta, neobaveznim izrazima ljubavi kao i pasivnom činjenicom pripadanja Gradu i podneblju.

Promišljajući svoje vrijeme i prostor, umjetnici i umjetnice referiraju se eksplicitnije ili manje direktno na svoj prirodni, društveni i politički kontekst, istovremeno progovarajući o temama i problematici koje imaju univerzalni značaj.

Izložbu otvara muzičko – performerski duo Ah, Ahilej nastupom pod nazivom 25 minuta općeg mjesta, a u popratnom programu u utorak 3. studenog i petak 6. studenog u 19 sati u ARL će biti prikazani nagrađivani dokumentarni filmovi Pismo ocu i Miraž Srđana Keče.

Izlažu: Ana Adamović, Ah, Ahilej, Boris Burić, Doplgenger, Srđan Keča, Goranka Matić, Vladimir Miladinović, Jelena Mijić, Andrea Palašti, Grupa Škart, Igor Hofbauer i Bora Ćosić.

Izložba je otvorena do 15. studenog.

Ključne riječi: Dubrovnik, Beograd, kultura
<
Vezane vijesti