Foto: AFPFoto: AFPTisuće ljudi je danas prosvjedovalo u središtu Varšave protiv nacrta zakona kojim bi se gotovo potpuno zabranio pobačaj u Poljskoj, gdje je i sada na snazi jedan od najstrožih zakona Europske unije.

"Postojim, mislim, odlučujem!", izvikivali su sudionici tog, kako su ga nazvali, Hoda za dostojanstvo u kojemu su neki nosili transparente na kojima je pisalo Prava žene su ljudska prava. Prosvjede je organizirala skupina Dziewuchy Dziewuchom (Žene za žene) koja je početkom Sadašnji poljski zakon iz 1993. dopušta prekid trudnoće u samo tri slučaja: opasnosti za zdravlje i život majke, teške i nepovratne malformacije ploda i trudnoće koja je nastala kao rezultat silovanja ili incestagodine otvorena na Facebooku, a trenutačno ima više od 100 tisuća članova.

Sadašnji poljski zakon iz 1993. dopušta prekid trudnoće u samo tri slučaja: opasnosti za zdravlje i život majke, teške i nepovratne malformacije ploda i trudnoće koja je nastala kao rezultat silovanja ili incesta. Nekoliko organizacija koje se protive pobačaju podnijelo je u parlamentu, uz potporu utjecajne Katoličke crkve i konzervativaca na vlasti, još restriktivniji tekst koji će, ako se prihvati, dopustiti pobačaj samo ako je riječ o ugroženosti majčina života. Usto se kazna za ilegalni prekid trudnoće koja je sada dvije godine zatvora, povećava na pet godina.

Da bi parlament raspravljao o tom prijedlogu, mora dobiti 100 tisuća potpisa, što će potrajati do kraja lipnja, rekli su predlagači. Po anketi objavljenoj u ožujku, 51 posto Poljaka je za liberalizaciju sadašnjeg zakona.

Ključne riječi: Poljska, prava žena, pobačaj
<
Vezane vijesti